Sök

Lista: Här är de svenska vinnarna när Microsoft köper Activision Blizzard

MicrosoftActivision BlizzardGaming

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Miljardregn efter jätteaffären.

Det slog ner som en bomb i spelvärlden på tisdagseftermiddagen svensk tid. Microsoft köper ut speljätten Activision Blizzard från börsen i en affär på över 620 miljarder svenska kronor

Activision Blizzard är mest kända för Call of Duty-serien och Warcraft-spelen men i koncernen ingår också den svenska Candy Crush-skaparen King, som köptes för 50 miljarder svenska kronor 2015.

När gårdagens jätteaffär går igenom innebär det ett rejält med klirr i kassan för många svenska fond- och pensionssparare. Tio svenska institutioner drar in sammanlagt 6,3 miljarder enligt siffror från Dagens Industri, som i sin tur hänvisar till Bloomberg.

Största svenska ägare är Nordea Fonder som så sent som i juli köpte på sig mer aktier i bolaget. Deras post är värd 1,8 miljarder kronor. Pensionbolaget Alecta, som är näst största svenska ägare, har aktier till ett värde av 1,55 miljarder kronor.

Frånvarande på listan är däremot Lannebo fonder som sålde alla sina 250.000 aktier i Activision Blizzard i samband med att en skandal på bolaget briserade. Högt uppsatta chefer på speljätten anklagades då för sexuella trakasserier och bolaget blev stämda bland annat för att de gett kvinnor lägre lön. 

Lannebo Fonder sålde sin post när aktien handlades för runt 80 dollar per aktie, betydligt lägre än gårdagens bud på 95 dollar per aktie. 

Här är Activision Blizzard svenska ägare och hur mycket deras post är värd enligt Microsofts bud.

1. Nordea fonder, 1,8 miljarder kronor

2. Alecta, 1,55 miljarder kronor

3.Handelsbanken fonder, 690 miljoner kronor

4. Swedbank Robur, 490 miljoner kronor

5. AP-fonderna, 480 miljoner kronor

6. Skandia Fonder, 360 miljoner kronor

7. AMF, 330 miljoner kronor

8. Länsförsäkring, 230 miljoner kronor

9. SEB Fonder, 230 miljoner kronor

10. Öhman Fonder, 30 miljoner kronor

Läs mer