Sök

Microsoft lägger gigantiskt bud på Activision

MicrosoftActivision BlizzardGaming

Tidig version av World of Warcraft. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Microsoft har öppnat plånboken och det rejält.

Den amerikanska teknikjätten lägger ett bud värt motsvarande en bit över 600 miljarder svenska kronor på gamingiganten Activision Blizzard.

Budet är uteslutande kontantbaserat och per aktie ligger det på 95 dollar, cirka 40 procent över den aktiekurs som gällde före nyheten började sippra ut i amerikansk media under tisdagseftermiddagen. 

Activision Blizzard är främst kända för spelserier som Call of Duty och Warcraft-spelen, där online-rollspelet World of Warcraft är mest känt. I koncernen ingår också den svenska utvecklaren King som ligger bakom det populära mobilspelet Candy Crush. 

Bud efter kritikstorm

Activision har under det senaste året förekommit flitigt i media, men av mindre smickrande skäl. Högt uppsatta chefer på bolaget har anklagats för både sexism och diskriminering. Bolaget har bland annat fått kritik från de stora konsoltillverkarna Playstation och Xbox, där den sistnämnda tillhör Microsoft-koncernen. 

Xbox chef Phil Spencer har bland annat skickat mejl till anställda på bolaget där han meddelat att han och andra chefer är “oroade och djupt bekymrade över de fruktansvärda händelserna och handlingarna” över händelserna på Acivision Blizzard.

Microsoft har under de senaste åren gjort en rejäl satsning på gaming. Bolaget köpte Minecraft-bolaget Mojang, med svenska grundare, 2014 för 2,5 miljarder dollar. 

I september 2020 köpte Microsoft spelkoncernen Bethesda Softworks (Zenimax Media) för 7,5 miljarder dollar. I det köpet ingick bland annat Uppsala-utvecklaren Machine Games. Det var vid tidpunkten det näst största uppköpet i spelbranschen. 

Flera svenska gaminbolag steg på Stockholmsbörsen när den amerikanska affären blev känd kring 14.30-tiden. 

Läs mer