Sök

Sjuk efterfrågan hos näthandlarna – och lång väntetid

MathemMat.see-handel

Tony Holmberg, e-handelschef ICA Sverige, Fredrik Uhrbom, försäljnings- och marknadsdirektör Coop Sverige, Fabiola Wikström, e-handelsansvarig Hemköp, Lotta Olofsson, kommunikationschef på Mathem, Ludvig Anderberg, verksamhetschef Mat.se, Johanna Eurén, ko

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Många sjuka och ännu fler i karantän under omikronvågen. Det gör att efterfrågan formligen sköljer över de svenska nätmatshandlarna.

Den andra sidan av myntet: Knaper bemanning och långa leveranstider.

“Just nu har vi en leveranstid som är 2-3 dagar”, säger Mat.se till Breakit som har kollat läget med Sveriges största livsmedelshandlare.

Har du fångat covid eller sitter du i karantän och insett att kylskåpet snart behöver fyllas på? Då är du verkligen inte ensam. 

Breakit har tagit tempen på de stora svenska livsmedelskedjorna och den sammantagna bilden är att efterfrågan för hemleveranser har ökat nästan i takt med smittspridningen under de senaste veckorna. 

“Vi har sedan i november sett en gradvis ökad efterfrågan på våra tjänster, och just nu ligger vi uppskattningsvis på cirka 50 procent över normalläget”, säger Lotta Olofsson som är kommunikationschef på Mathem. 

“Försäljningen gick starkt över jul- och nyårshelgen och efterfrågan på att handla mat online ser nu ut att ytterligare öka när smittspridningen ökar i samhället och nya restriktioner införs”, instämmer Fredrik Uhrbom, försäljnings- och marknadsdirektör, Coop Sverige. 

Detta är som bekant inte första smittovågen och allra starkast var efterfrågan när pandemin bröt ut för snart två år sedan, enligt flera av de handlare som Breakit varit i kontakt med. 

“Just nu märker vi en högre efterfrågan än innan senaste varianten bröt ut, dock inte lika kraftig ökning som när pandemin först slog till”, sammanfattar Fabiola Wikström, e-handelsansvarig på Hemköp.

Stor frånvaro bland personalen

Men nu är smittspridningen mer omfattande än någonsin och det drabbar givetvis även dagligvarujättarna. Nästan alla vittnar om en hög sjukfrånvaro. 

“Situationen hos oss avspeglar hur det ser ut i övriga samhället. Vi har många som är sjukskrivna, sitter i karantän eller är hemma för vård av barn. Så det är en utmaning att få ihop bemanningen”, säger Johanna Eurén som är kommunikationschef på Willys. 

Den som har fått covid-19 ska stanna hemma minst sju dagar, enligt Folkhälsomyndighetens (FHM) rekommendationer. Förenklat gäller samma karantänstid för de som bor i samma hushåll som en smittad. 

Med tanke på att antalet bekräftade nya sjukdomsfall för närvarande ligger på drygt 25.000 per dygn är det många som inte får/bör vara någon annanstans än hemma just nu.

“Det är oerhört ansträngt och många butiker och lager gör sitt yttersta för att kunna hålla igång verksamheten. Just effekten av sjukfrånvaro och karantän skapar en situation som just nu är betydligt mer ansträngd än tidigare under pandemin. Medarbetarna i butik, lager och våra transporter är våra hjältar just nu”, säger Tony Holmberg, e-handelschef på ICA. 

Förlängda leveranstider

Hög efterfrågan och samtidigt utmaningar på personalfronten ger såklart återverkningar. I ett normalläge vill e-handlarna generellt leverera samma eller nästkommande dag efter att beställningen har lagts. Den utkörningstiden är det ingen som kan garantera just nu. 

“Vi har för tillfället något längre leveranstider än normalt. I normalfallet klarar vi av att leverera inom 24 timmar. Just nu har vi en leveranstid som är 2-3 dagar på grund av den höga efterfrågan”, säger Ludvig Anderberg som är verksamhetschef på Mat.se. 

Mathem säger att leveranstiden varierar lite, men att den just nu ligger kring 2 till 3 dagar. ICA fyller i: 

“Det varierar från butik till butik. Allt från samma dag till 3-4 dagar. Det bygger på vilken kapacitet som kan levereras från varje butik, det som speglar situationen nu är att vi har ett mer ansträngt läge jämfört med ett år sedan på grund av att spridningen av viruset är väldigt stor just nu”, säger Tony Holmberg. 

Det kommer tyvärr troligen att bli värre. Folkhälsomyndighetens olika scenarion omfattar mellan 47.000 och 59.000 nya sjukdomsfall per dygn under den smittspridningstopp som enligt prognoserna kommer att infinna sig i slutet av januari. Därefter kanske vi kan se ljuset i tunneln.

Läs mer