Skatteverket skakar på huvudet – Jocke & Jonnas upptaxeras

Influencer PanelNewton NordicInfluencer

Jocke och Jonna. Foto: Press.

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Mediaprofilerna och börsbolagsägarna Joakim och Jonna Lundell upptaxeras.

Beskedet kommer efter avdrag som Skatteverket underkänner.

Det är DI Digital som skriver om upptaxeringen efter att nyhetsbyrån Siren först rapporterat om avdragen som gjordes under 2019 och 2020 och som avsåg löpande inköp av kläder, mat och en resa till Kreta. 

Avdragen motiverades med att det var rekvisita och tjänsterelaterade utlägg. Skatteverket hade en annan syn på saken och upptaxeringen uppgår till hundratusentals kronor, enligt DI. Därtill kommer ett mindre skattetillägg för att paret har lämnat oriktiga uppgifter, åtminstone i myndighetens ögon. 

Efterlyser körjournaler för tre lyxbilar

Vidare efterlyser Skatteverket körjournaler för tre fordon, detta för att kontrollera att de inte har använts utanför affärsverksamheten. Bland de tre bilarna hittas en Lamborghini av varianten Huracan Spider samt en Mercedes AMG – bilar med ett värde uppemot sammantaget 4 miljoner kronor.

Detta är den andra motgången för paret Lundell på kort tid.

Stoppades på börsen 

Jocke & Jonna, och tillhörande entourage, har under hösten försökt få in verksamheten Influencer Panel på börsen genom att ta över det redan noterade teknikbolaget Newton. Men börsoperatören Nasdaq stoppade handeln i Newton och efterlyste en rad åtgärder i bolaget, bland annat vad gäller kommunikationen.

I mitten av december kom nästa vändning i det som har utvecklats till en mindre följetong. Då meddelande Newton att bolagets största ägare, det skandalomsusade Capital Conquest, avsåg sälja sina många miljoner aktier i Newton, motsvarande nästan 21 procent.  

Den processen skulle vara avslutad i början av 2022 och Newton, som alltså har bristfällig informationsgivning enligt Nasdaq, utlovade ett besked den 4 januari. Något sådant besked har inte kommit och i dialog med Breakit hänvisar Newtons styrelseordförande Emil Åkesson till Capital Conquest. De ville dock inte heller lämna särskilt mycket information i frågan. 

Läs mer