Techraset fortsätter på börsen – många på minus

KinnevikCintTech

Både Storytel och Sinch backar. Foto: Press/iStock

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Tech och tillväxt har länge vara en vinnande kombination. Men inte på börsen under de senaste veckorna.

På torsdagskvällen föll flera av de amerikanska teknikjättarna och på fredagen fortsatte flera av den svenska aktierna nedåt.

Det är inte bara ute det blåser. Det gör det även på börsen, och då särskilt kring aktier i tech- och tillväxtbolag – de senaste årens stora vinnare. Inflation och högre räntor har, åtminstone tillfälligt, skrämt bort många av köparna i dessa sektorer. 

På USA-börserna under torsdagen föll exempelvis Twitter med nästan 4 procent, Meta (tidigare känt som Facebook) med 2 procent och Tesla retirerade med nästan 7 procent. Flera andra techpapper slutade också handelsdagen med tydliga minus, till exempel Netflix. 

Pressen fortsatte i Stockholm på fredagen. Några exempel: Kinnevik backade med 3 procent, Storytel med drygt 1 procent och Cint, som gör digitala lösning för marknadsundersökningar, pressades ned med 3,2 procent. 

Moln- och kommunikationsbolag Sinch föll med ytterligare drygt 2 procent. Den aktien har redan backat med 12 procent under det unga 2022. 

Varför sker då detta just nu? Det är en bra fråga, men den underliggande förklaringen hittas i inflation och stigande räntor. Det senare, högre räntor, är som kryptonit för techsektorn. Åtminstone enligt skolboken som säger att högre räntor betyder att vinster som ligger långt fram i tiden (som de ofta gör för denna typ av bolag) är mindre värda om vi sätter ett värde på dem idag, här och nu.

Stockholmsbörsen som helhet backade med cirka 1 procent under den första handelstimmen under veckan sista dag. 

Läs mer