Verdane stänger fond på 3 miljarder – ska satsa på impact-bolag

VerdaneriskkapitalImpact

Verdanes partner Frida Einarson

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Den techfokuserade riskkapitalfirman Verdane har stängt en ny fond på 3 miljarder kronor.

Pengarna är öronmärkta till investeringar i bolag som vill bidra till en bättre värld.

“Behovet att kombinera teknologi och hållbarhet har aldrig varit större”, säger Verdane.

Den nya fonden heter Idun I och den kommer att vara Verdanes minsta fond. Men den kommer att vara stor inom det som brukar kallas impact-investeringar, och totalsumman på 3 miljarder gör att den blir klart större än exempelvis Norrsken VC som drog in 1,2 miljarder i fjol. 

“Behovet att kombinera teknologi och hållbarhet har aldrig varit större, och vi ser en fantastisk möjlighet att stötta de team vars positiva inverkan bara kommer att blir större i takt med att bolagen skalar. Resningen av Idun är ett naturligt nästa steg för Verdane, och ett startskott på de unika tillväxtresor vi ser fram emot att backa framöver”, säger Verdanes medgrundare Bjarne Kveim Lie i ett pressmeddelande.

Det ska den fokusera på

Investeringarna via Idun1 kommer att ha tre fokusområden: energiomställningen, hållbar konsumtion och det Verdane kallar “motståndskraftiga samhällen”, ett begrepp som innefattar exempelvis e-hälsa och utbildning. Det geografiska fokuset kommer att vara nordvästra Europa. 

Idun1 kommer att gå in med mellan 100 till 150 miljoner kronor i respektive bolag, enligt Verdanes partner Frida Einarson som DI Digital har pratat med. Hon bedömer att cirka en tredjedel av kapitalet kan komma att investeras i Sverige. 

”Vi ser många spännande bolag inom de här områdena träda fram just nu. Att ha ett större syfte är en viktig del av agendan och för att kunna göra de investeringar vi vill göra ser vi ett behov av en specifik fond. Just nu är det många faktorer som samspelar ur ett makroperspektiv”, säger hon till DI.

Har redan dragit igång

Fonden har faktiskt redan gjort tre investeringar. Det handlar om Auntie som är en digital tjänst för psykologiskt stöd för anställda. Det handlar även om Spond som är ett digitalt planeringsverktyg för sportlag. Den tredje investeringen ska offentliggöras inom kort. 

Verdane är inte ensamt om att ragga upp kapital på den svenska marknaden just nu. De svenska firmorna (dit Verdane knappast kan räknas, firman har norskt ursprung) planerar att ta in runt 20 miljarder kronor i nya fonder under 2022, rapporterade Breakits Stefan Lundell i slutet av förra året. 

Verdane siktade ursprungligen på att få in 2,3 miljarder kronor till den nya fonden, men det blev alltså 700 miljoner mer än då. Kapitalet kommer från exempelvis stiftelser och pensionsfonder, däribland Tredje AP-fonden.

Läs mer