Sök

Här skjuts Porkchop ut i rymden – med Elon Musks raket

PorkchopRymden

Elon Musk, SpaceX-raket Falcon och Matija Milenovic, vd för Porkchop.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

"Det här är en gigantisk milstolpe för hela teamet", säger Matija Milenovic, vd för Porkchop.

Rymden är stekhet, inte minst för att techmiljardärer som Elon Musk och Jeff Bezos lägger stora pengar på att erövra den.

Men även i Sverige finns det rymdsatsningar, om än i mindre skala. Nu har en svenska rymdstartup tagit sig ut i rymden, och de har gjort det med hjälp av Elon Musks SpaceX. Bolagets utrustning skickades ut i rymden på torsdagseftermiddagen svensk tid.

"Vi är otroligt exalterade över att det äntligen händer", säger Matija Milenovic, vd och medgrundare på Porkchop i ett pressmeddelande.

"Det här är en gigantisk milstolpe för hela teamet som har arbetat så hårt för att gå från en källarverkstad till att kretsa runt jorden och göra det möjligt små satelliter att manövrera med oöverträffad kapacitet".

Men vad är det då som Porkchop har skickat upp? Jo, bolaget utvecklar elektriska framdrivningssystem för nanosatelliter. Enkelt uttryckt är det deras system som är motorn åt de små satelliterna som skickas upp i rymden. 

Men det var stressigt innan uppskjutet. För att hinna tvingades Matija Milenovic flyga kors och tvärs över Europa.

"Vi hade planerat att posta porkchop X, men insåg att den inte skulle anlända i tid", berättar han.

"Så jag tog två flyg till våra partners i Madrid där jag tillbringade 45 minuter med att briefa dem på hur man integrerar systemet i satelliten, innan jag tog två flyg tillbaka till Stockholm igen".

Idéen till bolaget väcktes när grundarna möttes på KTH i Stockholm och bolaget är nu knutet till inkubatorn Arctic Business och ESA BIC Sweden. 

"Det är kul att se Porkchops framgång, detta är den första cubesaten från ett bolag hos oss, men definitivt inte den sista", säger Jens Lundström, vd för inkubatorn.

"Vi ser fler och fler idéer och innovationer runt små satelliter."

Porkchop grundades i slutet av 2020 och har ännu inte redovisat några finansiella siffror.

Läs mer