Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Klarna shoppar bolag i smyg – affär med sparappen Dreams

Sebastian Siemiatkowski, vd Klarna och Filippa Bolz, kommunikatör. Foto: Press

Förvärvet av Dreams värdepappersbolag skulle kunna innebära egna satsningar på fonder i Sverige. Men betalbolaget vill inte avslöja något.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Det är lite i smyg som den svenska fintechjätten Klarna har köpt värdepappersbolaget Dreams Securities från sparappen Dreams. Nyheten avslöjas av Di.se, som hänvisar till handlingar från Bolagsverket om att affären skulle ha varit klar redan den 15 oktober och godkänd av myndigheter i början av december. 

Enligt tidningen vill Klarna däremot inte berätta om köpet är ett steg i lanseringen av egna fonder. 

”Det stämmer att Klarna förvärvat Dreams Securities. Det innebär dock inte att Klarna har planer på förvärv av Dreams eller vidare samarbete med dem”, skriver Filippa Bolz, kommunikatör på Klarna, i ett mejl till sajten.

Klarna har det senaste året gjort flera förvärv som syftar till att bredda bolagets verksamhet, där det största köpet var prisjämförelsesajten Pricerunner som de förvärvade för drygt 9 miljarder kronor i början av november förra året.

Dreams, som lanserade 2016 och har bland annat erbjudit en tjänst där användare kan sätta upp ett sparande mot olika mål. Dotterbolaget Dreams Securities fick tillstånd att bedriva verksamhet som värdepappersbolag från Finansinspektionen 2019.

Henrik Rosvall säger till Di.se att Dreams ska fokusera mer på att erbjuda sin teknik till andra banker.

”Vi fokuserar numera väldigt mycket på vår B2B-affär, så avyttringen var helt i linje med vår strategi. Vi är superglada att Klarna tar över stafettpinnen och bygger vidare på det här fina bolaget. Nu licensierar vi ut vår plattform till banker, till exempel BNP Paribas, för att hjälpa deras kunder att spara, investera och betala av skulder”, säger han.

Läs mer