Pengaregn över nordiska startups – Island skrälltoppar tabellen

Pengaregn över nordiska startups – Island skrälltoppar tabellen

Flickr/silvia_c77

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Bara under årets första kvartal investerades det 2,5 miljarder kronor i nordiska startups – mer än dubbelt så mycket som motsvarande tidpunkt i fjol. Och den största summan investerades – på Island.

Pengar rullar in som det ska – det går bra nu. Så rappade Petter för en massa år sedan – och kanske har det äntligen blivit dags att översätta den gamla dängan till isländska.

I en ny rapport från sajten Nordic Web framgår det nämligen att nordiska startups tog in totalt 2,5 miljarder kronor i riskkapital under årets första kvartal. Det är mer än dubbelt så mycket som motsvarande siffra förra året, och i rapporten framgår det att Island är det land som lockat till sig den största andelen kapital.

Enligt rapporten, som baseras på egeninsamlad data från egna och mediala källor, har 32 procent av det investerade kapitalet under det första kvartalet investerats i det isländska bolaget Verne Global, som står bakom ett gigantiskt datacenter i Keflavik. Det motsvarar 811 miljoner kronor och är mer än vad de svenska bolagen har tagit in tillsammans, samt dubbelt så mycket pengar som den största svenska kapitalrundan, som marknadsplats-utvecklaren Saltside stod för.

Enligt rapporten har antalet investeringarna även sett till antal ökat under årets första kvartal. I år har totalt 50 stycken riskkapitalrundor genomförts i Norden, vilket kan jämföras med fjolårets siffra på 40 stycken.

Nedan återfinns den procentuella fördelningeningen av de investerade 2,5 miljarder kronorna.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER