Sök

SVT-granskning visar på kopplingar mellan Cdon-butiker och mobilhärvan

Cdone-handel

Peter Kjellberg, vd på Cdon.

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Handelsplattformen kan dras in i jättehärvan.

Förra året avslöjade SVT en gigantisk bedrägerihärva i Sverige. Mobiltelefoner och andra teknikprylar har i snabba affärer sålts mellan bolag i en slags karusellhandel och har på det sättet lurat Skatteverket att betala tillbaka moms som inte har betalats in.

Nu visar en ny granskning från SVT att det finns flera kopplingar mellan butiker på handelsplattformen Cdon och bedrägerihärvan.

Det handlar både om direkta ägarkopplingar men handlare hos Cdon misstänks också ha köpt prylar från bolagen i härvan och sedan sålt dem till fyndpriser. Det kan ha gjort köparna på plattformen, som tror att de gör ett klipp, till omedvetna medbrottslingar.

SVT har gjort en granskning som visar att det finns flera kopplingar mellan Cdon-butiker och bolaget involverade i den så kallade mobilhärvan. 

Blåsta under Black Week

Under Black Week blev kunder på Cdon blåsta på produkter som de beställt. Kunder hade beställt varor, betalat men sedan inte fått någon leverans. Händelsen resulterade i att Cdon skärpte sin kontroller och slängde ut fem handlare.

Bolaget uppger att det inte känner till några aktuella kopplingar till mobilhärvan.

Mobilhärvan, med misstänkta momsbedrägerier, har beskrivits som den största någonsin i Sverige.

Läs mer