Sök

Tech-profiler gör storsatsning – Go north ska köpa en e-handlare i veckan hela 2022

Go northe-handel
Alexander Hars, Johan Hallenby, Caroline Ingeborn och Peter Lindholm. Foto: Press/iStock/Montage

Alexander Hars, Johan Hallenby, Caroline Ingeborn och Peter Lindholm. Foto: Press/iStock/Montage

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Med Amazon som bas planerar nystartade Go north att ta världen med storm.


Johan Hallenby låter smått andfådd och definitivt mycket exalterad när Breakit når honom några dagar in på det nya året:

“Det är helt galet! Vi ska göra allt på en gång – köpa bolag, ta in kapital, rekrytera folk och allt ska ske nu. Jag överdriver inte när jag säger att vi snart är Europas snabbast växande startup”.

Uppbackad av flera välmeriterade tech-entreprenörer har han precis tryckt på startknappen för sin nya startup Go north och planen är alltså att växa i rekordfart.

“Inom tre år ska vi omsätta minst 1 miljard kronor med god lönsamhet”, slår han fast.

Göteborg får ny kaxig uppstickare

Med Göteborg som bas ska Johan Hallenby shoppa e-handelsbolag i en rasande fart. Under 2022 räknar han med att köpa minst 25 bolag men det kan lika gärna bli dubbelt så många. Gemensamt för e-handlarna är att de ska omsätta högst 10 miljoner dollar, vara ledande i sin nisch och ha merparten av försäljningen via Amazon.

“Jag har själv lyckats lanserat flera varumärken på Amazon i USA med ett litet team och egna pengar och från början var planen att ta in kapital för att skala den verksamheten. Men ganska snabbt kom vi fram till att det var mycket större potential i att köpa andra e-handlare och konsolidera marknaden”, säger Johan Hallenby.

Lite förenklat ser Johan Hallenby och Go norths affärsupplägg ut så här:

 • I grunden har man en organisation som är duktiga på att analysera data och förvärva e-handlare som har Amazon som sin huvudsakliga försäljningskanal.
   
 • På Amazon finns idag runt 1,5 miljoner e-handlare. Johan Hallenby har identifierat cirka 220.000 av dessa som möjliga förvärvsobjekt.
   
 • Processen att köpa en e-handlare är mycket snabb tack vare att alla e-handlare använder sig av Amazons handelssystem. När Johan Hallenby får tillgång till förvärvsobjektets data så tar det max en månad att genomföra ett köp från start till mål men det kan också gå på ett dygn.
   
 • När e-handlaren väl är integrerad i Johan Hallenbys koncern så finns det stora synergier både på kostnadssidan och när det gäller försäljningen. Målsättningen är att varje varumärke ska växa med minst 40 procent årligen samtidigt som lönsamheten förbättras.
   
 • Dessutom finns det stora finansiella synergier. Go north har tillgång till helt annan finansiering jämfört med små e-handlare som ofta har svårt att expandera utan att få likviditetsproblem.
   
 • Och som grädde på moset är den här typen av små e-handlare relativt billiga. Enligt Johan Hallenby kommer Go north betala runt 3 till 5 gånger rörelseresultatet vilket kan jämföras med e-handlare på börsen som värderas till mångdubbelt högre multiplar.

Med sig på resan har Johan Hallenby alltså flera namnkunniga investerare. Mest känd för Breakits läsare är förmodligen Alexander Hars, grundare av IT-företaget System OK och rabattsajten Let´s Deal och idag storägare i bland andra Desenio, ICIW och Winningtemp. Bland de andra investerarna finns den tidigare Toca Boca-chefen Caroline Ingeborn, Peter Lindholm (grundare av den digitala bilförsäljaren Frontier), Victor Hielte (Ernströmgruppen) och Ludwig Mattsson (Santa Maria-familjen).

Ska gör ny stor runda under Q1

“Vi har tagit in 1 miljon dollar i en första runda under hösten och planen är att under första kvartalet i år säkra minst 20 miljoner dollar till i kapital. Det kommer bli en kombination av lån och nyemission”, säger Johan Hallenby.

Redan nu har Go north förvärvat tre e-handlare som säljer produkter på Amazon och lagt bud på ytterligare fyra. När den nya finansieringen är på plats så kommer takten öka rejält:

“Målsättningen är att göra ett förvärv varje vecka under 2022. Det finns en enorm konsolideringspotential och konkurrensen bland andra aggregatorer med vår positionering är nästan obefintlig”, säger Johan Hallenby och slår fast:

“Vi ska bygga upp nästa stora nordiska e-handelsgrupp”.

Läs mer