Limes Audio får in 20 miljoner för att kunna ge bättre ljud till världen

Breakit - Limes Audio får in 20 miljoner för att kunna ge bättre ljud till världen

Sandra Finér, vd för Limes Audio. Foto: Johanna Liljedahl.

Sara Lindmark

Reporter

Både nya och befintliga ägare investerar nu i det Umeå-baserade bolaget Limes Audio, som har vunnit affärer med flera stora internationella bolag.

Techbolaget ligger bakom den patenterade mjukvaran Truevoice, som förenklat får olika typer av högtalarsystem att låta bättre. Tekniken integreras i kundernas produkter och tvättar bort ekon, brus och burkigt ljud som försämrar hörbarheten.

På kort tid har antalet kunder ökat markant och Limes Audio har landat avtal med stora internationella bolag. Exakt vilka bolag det rör sig om är hemligt, men enligt Sandra Finér får bolaget fler förfrågningarna än vad de hinner med i dagsläget.

“Efterfrågan på den här typen av teknik ökar. Trenden på marknaden går mot att allt mer blir röststyrt, till exempel bilar, smarta hem och övervakningssystem. Det ställer höga krav på distinkt ljud. De möjligheter det skapar vill vi ha kapacitet att förvalta,” säger Sandra Finér, vd för Limes Audio.

Det är en av anledningarna till att kassan nu förstärks med 20 miljoner kronor. Företagsgruppen Fort Knox Förvaring och riskkapitalbolaget Partnerinvest Norr kliver in som nya ägare medan Inlandsinnovation gör en följdinvestering i bolaget.

“Vi har ett superstarkt lag med en otrolig vinnarinstinkt, men vi måste förstärka ytterligare och vi är därför otroligt glada över den här investeringen. Som det är i dag får vi förfrågningar om att ta oss an helt nya segment utan ens ha gjort en ansträngning och marknadsfört oss inom det. Det finns en potential i marknaden som vi måste ta hand om på bästa sätt,” säger Sandra Finér.

Lena Fridlund Forsgren, investeringsansvarig på Partnerinvest Norr, Fredrik Lindström, grundare av Limes Audio, Sandra Finér, vd på Limes Audio, Markus Olsson, vd på Fort Knox Förvaring och Linn Nilsson, investeringsansvarig på Inlandsinnovation.

Bolaget grundades 2007 av Fredric Lindström och Christian Schüldt som då doktorerade inom signalbehandling. Under 2014 tog Limes audio in 15 miljoner i riskkapital från Inlandsinnovation. I maj 2015 klev Sandra Finér in som vd i bolaget.

Linn Nilsson, investeringsansvarig på Inlandsinnovation kommenterar investeringen så här:

“Limes Audio har åstadkommit väldigt mycket sedan vår första investering. De har en fantastisk produkt, ett starkt team och potential att bli internationellt marknadsledande inom sin nisch. Nu ser vi med tillförsikt fram emot vad som händer härnäst.”

2014 omsatte bolaget 5 miljoner kronor. Bokslutet för 2015 är ännu inte klart, men omsättningen kommer att landa på minst det dubbla jämfört med året innan.

I skrivande stund arbetar 23 anställda och nyrekryteringarna kommer att fortsätta. Det handlar bland annat om att göra en strategisk förstärkning inom sälj och marknad.

Läs fler artiklar
LÄS MER