Sök

Här är paren som dominerar i tech-Sverige (vi har hela listan)

KlarnaIzettle

Åsa Johansson

Åsa Johansson

Reporter

Flera profiler på den svenska tech-scenen har byggt mer än bolag och karriär i det nya näringslivet. En rad företag är grundade av äkta makar – och entreprenörer har i vissa fall tagit in kapital från investerare som också råkar vara personens bättre hälft.

Breakit listar powerparen i det nya näringslivet.

Uppdaterad 14 februari 2023.

14 svenska tech-par – som många på ett eller annat sätt jobbar tillsammans. Men hur får man det att funka? I den här artikeln delar Pernilla Nyrensten (som grundade Revolution Race tillsammans med maken Niclas) med sig av sina erfarenheter – och  relationsexperten Charlotte Sander ger sina bästa råd till (tech-)par som driver bolag ihop.

Men till listan: Här är 14 powerpar i tech-Sverige:

Nina Siemiatkowski och Sebastian Siemiatkowski

Sebastian Siemiatkowski och Nina Siemiatkowski. Foto: Press/Montage.

Få har nog missat det här paret, Klarna-grundaren och vd:n Sebastian Siemiatkowski och Milkywire-profilen Nina Siemiatkowski. Tillsammans står de äkta makarna bakom investeringsbolaget Flat Capital, som börsnoterades så sent som 2021. 

Jacob de Geer och Faye Flensburg 

Jacob de Geer och Faye Flensburg. Foto: Ann Jonasson/Press/Montage.

Den tidigare Izettle-vd:n Jacob de Geer och Lace Laboratory-grundaren Faye Flensburg har seglat upp som ett av tech-paren i det nya näringslivet. Lace Laboratory grundades 2018 och tog under förra hösten in nytt kapital i en runda som stängdes på 18 miljoner, med Jacob de Geer som en av investerarna. Men inte nog med det. Förra året hann paret med att gifta sig vid ett mycket pampigt bröllop där delar av kungafamiljen var gäster.

Pernilla Nyrensten och Niclas Nyrensten

Pernilla Nyrensten och Niclas Nyrensten. Foto: Press/Montage.

Som i en klassisk startup-saga grundade duon Nyrensten klädbolaget Revolution Race i ett garage. När de sedan klev in på börsen skrev  Pernilla Nyrensten in sig i historieböckerna som den första kvinnliga grundar-vd i Stockholmsbörsens 160-åriga historia. Under 2022 lämnade hon plötsligt vd-posten i bolaget och lämnade över den till Paul Fischbein. Niclas uppges fortfarande jobba kvar på bolaget.

Ida Warg och Alexander Pärleros

Ida Warg och Alexander Pärleros. Foto: Press/Montage.

De driver visserligen inte bolag ihop, men ytterligare ett radarpar i tech-Sverige är influencern Ida Warg och poddprofilen Alexander Pärleros. Båda två har starka följarskaror på Instagram – Warg 320 000 och Pärleros 110 000 följare. Ida Warg har även det egna skönhetsbolaget Warg Beauty, som under förra året omsatte över 100 miljoner kronor. Alexander Pärleros har gjort sig känd som en av Sveriges största podd-profiler med “Framgångspodden” (som det i början av 2022 stormat rejält kring). Podden produceras av produktionsbolaget Panc, där Pärleros också är en av de största ägarna. 

Joakim Lundell och Jonna Lundell

Joakim Lundell och Jonna Lundell. Foto: Fredrik Sandberg/TT/. 

De här äkta makarna och radarparet Joakim Lundell och Jonna Lundell, också kända som “Jocke och Jonna, har seglat upp till att bli några av Sveriges mest kända influencers. På Youtube-kanalen “Familjen Lundell” har de över en miljon prenumeranter. Under 2021 tycktes planen vara att ta karriären steget längre och kliva in på börsen – och de många turerna kring att ta steget in i finrummet avlöste varandra. Det slutade till slut med att bolaget slängdes ut från börsen.

Helena Blomqvist och Martin Blomqvist 

Helena Blomqvist och Martin Blomqvist. Foto: Press/Montage.

Det finns dock fler äkta makar som grundat bolag som tagits hela vägen till börsen. Helena Blomqvist och Martin Blomqvist är grundarna bakom affischbolaget Desenio, som noterades i början av 2021. Breakit har tidigare berättat att det var “ett par kala, vita väggar”i familjens vardagsrum som var startskottet till framgångssagan. Paret blev mångmiljonärer före och i samband med bolagets börsnotering, som Breakit har rapporterat om tidigare. Duon är än i dag fortfarande storägare i e-handelsuccén som har haft en minst sagt tuff tid på börsen det senaste året. I skrivande stund är aktien ner 97 procent sedan noteringen. 

Tekla Acs och Robin Mostacero 

Tekla Acs och Robin Mostacero. Foto: Press/Montage.

Ännu ett par som satsar på försäljning av kläder på nätet är Tekla Acs, medgrundare av Aim’n, och sambon Robin Mostacero, som är vd på bolaget. Verksamheten grundades för drygt sju år sedan – och tillväxten har gått som en raket. När delar av bolaget för två år sedan såldes till riskkapitalbolaget Eequity värderades det till över 1 miljard kronor. 

Stina Ehrensvärd och Jakob Ehrensvärd

Jakob Ehrensvärd och Stina Ehrensvärd. Foto: Press/Montage.

Ytterligare ett par som tillsammans gjort succé på den svenska tech-scenen – och den internationella – är Stina Ehrensvärd och Jakob Ehrensvärd. Tillsammans har de grundat Yubico. Bolaget är känt för sin säkerhetslösning Yubikey, som gör det säkrare att logga in på olika tjänster. Bland kunderna finns globala jättar som Google och Facebook, och under 2022 omsatte koncernen 1,46 miljarder kronor och gjorde en vinst på över 180 miljoner. 

Linnea Sweijer och Niklas Adalberth

Linnea Sweijer och Niklas Adalberth. Foto: Press/Montage.

Det här paret jobbar visserligen inte ihop (så vitt Breakit vet), men visst platsar de på listan över powerpar i det nya näringslivet. Entreprenören Linnea Sweijer har gjort sig känd som en av grundarna för Reforma, ett e-handelsbolag som utvecklar och säljer miljövänliga möbler. Men hon är inte den enda entreprenören i familjen. Hennes partner är nämligen Niklas Adalberth, medgrundare av Klarna och grundare av Norrsken.

Martin Lorentzon och Tara Derakshan

Martin Lorentzon och Tara Derakshan. Foto: Press/Montage.

Spotifygrundaren Martin Lorentzon har i Dagens industri tidigare bekräftat relationen med Sniph-grundaren Tara Derakshan. Sniph, en prenumerationstjänst för parfymer där kunder får hem ny doft varje månad, tog in kapital om 5 miljoner kronor 2017. Bland investerarna fanns bland annat Lorentzon. Om paret var tillsammans när Spotify-miljardären investerade i är inte bekräftat för Breakit. Men duon är mer involverade tillsammans i business än så. Breakit rapporterade under 2020 att de blev verksamma i Coffydoor,en prenumerationstjänst på kaffe i kapslar som skickas hem till dörren.

Klara Forslund och Anders Forslund

Klara Forslund och Anders Forslund, även dem äkta makar, ligger bakom Heart Aerospace som utvecklar el-drivna elflygplan. Bolaget har lockat investerare från flera håll och kanter. Så sent som förra året tog det in 35 miljoner dollar, motsvarande drygt 300 miljoner kronor, i en runda ledd av Breakthrough Energy Ventures, liksom flygbolagen United Airlines och Mesa Air Group. Sedan tidigare har även EQT Ventures och Norrsken investerat i bolaget.

Sara Wimmercranz och Jon Wimmercranz

Sara Wimmercranz, grundare av Backing Minds, har genom att vara finansiär i programmet Draknästet blivit något av en rikskändis. Vad som kanske inte är lika känt är att hon är gift med Jon Wimmercranz, tidigare toppchef på Bombora och på fintech-bolaget Steven.

Linnéa Kornehed Falck och Robert Falck

Nog finns det fler bolagsgrundare som dragit igång sin business med sin andra hälft. Robert Falck och Linnea Kornehed Falck är duon tillika äkta marknaderna bakom Einride, som vill göra storbolagens transporter elektriska och självkörande. Bolaget tog in nästan 1 miljard kronor under förra året. I början av året kunde Breakit rapportera att bolagets värdering ökat kraftigt sedan nyemissionen, när Einride värderades till 2,8 miljarder kronor. I januari i år var värderingen uppe på 13 miljarder kronor. Det innebär en ökning med 350 procent under ett år.

Kenza Zouiten och Alexander Subosic

Driver bolaget The Every som säljer hårvårdsprodukter tillsammans. Tidigare har de drivit modebolaget Ivyrevel som backades av både H&M och Zalando och som fick internationell uppmärksamhet när de skulle göra en datadriven klänning tillsammans med Google. Det bolaget flög tyvärr aldrig utan tvingades i konkurs under 2021.

Saknar du något par? Tipsa oss!

Läs mer