Sök

Annonssamarbete med BMW

”Många kommer att få en wow-upplevelse av den här bilen”

BMWElbilarBilar

Tobias Lundgren

En exklusiv elbil konstruerad av PET-flaskor, gamla fisknät och återvunnet stål. Låter det otroligt? Det är precis vad nya BMW iX är.
”För att framtidens elbilar ska vara relevanta så måste hållbarheten genomsyra alla led i produktionen”, säger Magnus Lord Arenander, produktchef på BMW.

Bytet från fossildrift till en elbil är ett bra steg för alla som vill minska sitt klimatavtryck på vägarna. Men räcker det? Råvarorna som bilen består av måste fortfarande utvinnas, mineraler till batteriet ska brytas i gruvor världen runt och de löpande banden måste rulla på. 

”Bilägarna vill ha både lyxiga och hållbara fordon”

Slutresultatet kan bli en bil som redan från start har haft en stor miljöpåverkan. Därför har biltillverkaren BMW en holistisk syn på hela värdekedjan, med målet att framställa världens mest hållbara elbilar. Något som Magnus Lord Arenander menar kommer att bli allt viktigare i framtiden.

PROVKÖR BMW IX: Läs mer här!

”Dagens bilägare ställer allt högre krav på att fordonen ska vara både lyxiga och hållbara, framför allt när det gäller elbilar. Det är en förändring som går hand i hand med att vi blir allt mer klimatmedvetna. För att framtidens elbilar ska vara relevanta så måste hållbarheten därför genomsyra alla led i produktionen”, säger han.

Så minskar BMW klimatavtrycket från bilarna

När BMW iX nu rullar ut på de svenska vägarna är det en elbil där det inte har tummats på körglädjen som utmärker en BMW, utan där man snarare har förstärkt den. Samtidigt förkroppsligar iX biltillverkarens syn på hållbarhet, där man jobbat med att minska CO2-utsläppen så mycket som möjligt i hela produktionen:

  • Materialen

BMW iX är byggd av 30% sekundära material. Exempelvis används 25% återvunnen stål och 50% återvunnen aluminium. I kupén är träpanelerna konstruerade av FSC-certifierat trä. En tredjedel av kupén består av det förnybara materialet kenaf, som är både kostnadseffektivt och mångsidigt. Textilierna är skapade från återvunna PET-flaskor och golvmattorna består av ECONYL: Ett nylongarn som bland annat innehåller återvunna fiskenät. 

  • Batteriet

En viktig – och hett debatterad – råvara i elbilars batterier är kobolt.

Kobolt och litium som används i BMWs batterier upphandlas direkt från certifierade gruvor i Marocko och Australien, och levereras sedan till battericellsleverantörerna. På så sätt kan BMW vara helt transparenta med var dessa mineraler kommer från

LÄS MER: Se alla fakta om nya BMW iX här!

BMW jobbar även med branschbreda initiativ som ”Cobolt for Development”, där kontrolleras gruvorna så att de efterlever lagar, mänskliga rättigheter, hälsa och säkerhet samt miljöhanteringen. I den senaste generationen av battericeller har dessutom andelen kobolt minskat till under tio procent.

BMW samarbetar även med företaget Northvolt, som kommer att tillverka elbilsbatterier i Europas största batterifabrik utanför Skellefteå.

  • Grön elektricitet vid tillverkningen

Att enorma mängder energi går åt vid tillverkningen av bilarna är ett faktum och en viktig del i kedjan. Därför använder sig BMW av grön elektricitet, både vatten-, vind- och solenergi, för att försörja fabrikerna. Idag är alla BMW fabriker C02 neutrala. 

  • BMW iX återvinns

När en iX har gjort sitt på vägarna så kan bilarna tas till en av 3000 anläggningar runtom i världen. Där återvinns råmaterialen i så stor utsträckning som möjligt, och används till att skapa nya BMW-bilar. Din framtida iX kan alltså bestå av material från äldre BMW-bilar.

”Många kommer att få en wow-upplevelse”

Men för BMW är det så klart inte bara hållbarheten som är viktig. Bilarna ska också kännas som en dröm att köra. Och BMW iX har redan hyllats av motorpressen i världen för sina unika egenskaper.

”iX har redan väckt mycket känslor, och man älskar verkligen den här bilen när man bekantat sig med den. Direkt när man sätter sig i en iX får man en härlig vardagsrumskänsla, med en otrolig komfort. Jag tror att många kommer att få en riktig wow-upplevelse när de kör den första gången”, säger Magnus Lord Arenander.

BYGG DIN BIL: Skapa en BMW iX som passar just dig!

BMW iX. Strömförbr. kWh/100 km: 19,4-23,0. Utsläpp CO₂ g/km: 0.

Läs mer