Sök

Nytt rekord i antal nystartade bolag i Sverige

Visma

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Boom under förra året.

Trots coronpandemin sattes det nytt rekord i Sverige i antalet nystartade bolaget. Totalt startades 78 711 nya bolag, en ökning med 7,1 procent mot det tidigare rekordet från året före. Det visar statistik från Bolagsverket som Visma analyserat.

Bolagsverkets statistik sträcker sig tillbaka till 1984. Nyföretagandet ökar i hela Sverige med undantag av Norrbotten där det minskade med 2,3 procent. Störst ökning noteras i Blekinge, upp 13,2 procent. Därefter kommer grannlänet Kronoberg och på tredje plats Gävleborg.

Aktiebolag fortsätter att vara den dominerande formen för bolagsform. 80 procent av de nystartade bolagen var aktiebolag. Det har också på senare år blivit lättare att skapa just aktiebolag då kravet på aktiekapital sänkts.

"Varje nystart är viktig, eftersom fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. Det är hoppfullt att Sverige även under pandemin får nya företag som skapar tillväxt så att återhämtningen kan bli långsiktigt hållbar", säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Läs mer