Sök

Förvärvståget har lämnat perrongen – Tictac åker in i Danmark

TictacFörvärvEdtech
Carolina Faxe, vd Tictac. Foto: Press/Montage

Carolina Faxe, vd Tictac. Foto: Press/Montage

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Edtechbolaget Tictac växer och frodas. Malmöbolaget går nu över sundet och slukar ettan på digitala utbildningar i Danmark.

“Detta sänder ut signaler i branschen”, säger Tictacs vd Carolina Faxe som nu börjar spana efter objekt ännu längre söderut.

När Breakit pratade med ed-techbolaget Tictac i mitten av augusti hade det brittiska riskkapitalbolaget Bridgepoint nyss förvärvat 60 procent av aktierna och förstärkt det Malmöbaserade bolagets kassa med många miljoner. Uppdraget var att växa och då gärna via förvärv utanför hemmamarknaden Sverige. 

Nu har Tictac gått i mål med ett första bolagsköp: Key2Know som är Danmarks största aktör inom digitala utbildningslösningar och tillhörande tjänster. I och med köpet tar det svenska bolaget steget in i det västra grannlandet på allvar. 

“Detta ger trovärdighet till våra ambitioner och sänder signaler ut i branschen om att vi kommer att göra förvärv”, säger Tictacs vd Carolina Faxe till Breakit. 

Key2kow, som kommer att byta namn till Tictac, har 20 anställda och cirka 200 bolag på kundlistan. Tanken är att kunderna nu ska börja jobba med Tictacs plattform GO i vilken de kommer att kunna skapa kurser och tillhörande utbildningsmaterial. 

“Vi kan tillföra våra plattformar och andra tjänster som deras kunder inte har haft tillgång till tidigare”, säger Carolina Faxe och berättar att det var ägarna till det danska bolaget, “ett gäng äldre herrar”, som hörde av sig till henne efter att ha läst om Tictacs expansionsplaner och Bridgepoints intåg i ägarlistan. 

Bra danska förhandlingar

Fördomen säger att danskar tycker att vi svenskar är tråkiga och stela, och att svenskar tycker att danskar är luriga och inte riktigt att lita på i affärssammanhang. Men några kulturella stötestenar har inte Carolina Faxe märkt av i det här fallet. 

“Med danskar brukar man säga att förhandlingen börjar när man skrivit under. Men så har det inte varit i den här affären, det har inte varit några konstigheter alls”.

Det danska bolaget är cirka hälften så stort som Tictac och omsätter motsvarande cirka 30 miljoner kronor. Parterna har kommit överens om att hålla prislappen hemlig. I och med att Carolina Faxe siktar på att växa med minst 20 procent på organisk väg, alltså exklusive förvärv, kommer bolaget sannolikt passera 100-miljonersgränsen nästa år. 

Men det kan bli mer än så. Tictacs vd har spetsat in sig på förvärv även i Tyskland och hon utesluter inte att bolaget taktar en dubblerad omsättning när 2022 ska summeras. 

“I Tyskland kommer det antagligen att handla om en större och mer komplex affär. Och om det går i lås så gäller det att vi får ihop integrationen. Därför blir det nog inte fler förvärv under 2022 efter det”, resonerar Carolina Faxe. 

Tictacs vd är numera näst största ägare av bolaget. Som Breakit tidigare skildrat köpte hon bolaget 2009 när omsättningen låg på 3 miljoner kronor. Carolina Faxe säger att hon och Bridgepoint tittar på många olika alternativ i fråga om framtida destinationer på den resa som nu inletts på allvar. Börsen utesluts inte. 

“Om börsen är värderad som den är nu, skulle den absolut kunna vara ett alternativ”, säger hon med blicken två, tre år framåt i tiden. 

Läs mer