Sök

Sålde Icloud-domän till Apple för 47 miljoner - nu växer hans utmanare

CloudmeXcerionIcloud

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

För fyra år sedan sålde entreprenören Daniel Arthursson domänen iCloud till Apple. Nu har hans nya satsning, molntjänsten Cloudme, fått upp farten och nått en tung milstolpe – 1,5 miljoner användare.

Entreprenören Daniel Arthurssons Linköpingsbaserade bolag CloudMe har utvecklat en Dropbox-liknande tjänst som gör det möjligt för användare att spara information i det så kallade molnet. Till skillnad från den amerikanska jätten gör CloudMe det exempelvis möjligt att synka vilka mappar som helst på datorn till en valfri mapp.

Nu har bolaget nått en betydande milstolpe: 1,5 miljoner användare. 

”I en tid när information övervakas i amerikanska tjänster och ogiltigförklarandet av Safe Harbor Act inte längre tillåter lagring för den mesta datan som företag har hos amerikanska tjänster så växer alternativen så som CloudMe”, skriver bolagets vd och grundare Daniel Arthursson i ett mejl till Breakit.

Hur många av dessa som är betalande användare framgår däremot inte.

Daniel Arthursson syftar i sitt mejl till Breakit på EU-domstolens beslut att ogiltigförklara de regler som tillåter amerikanska techjättar att lagra information om EU-medborgare i USA. Lagen underkänner de så kallade ”Safe harbour”-reglerna som tidigare har gjort det möjligt att flytta data om användare från Europa till USA.

Daniel Arthursson har den senaste tiden varit något av en doldis på den svenska techscnen. Han grundade dock redan 2001 molntjänsten Xcerion, som i sin tur utvecklade en molntjänst vid namn iCloud (ja, samma namn som Apples molntjänst).

Domänen köptes sedermera upp av Apple 2011 i samband med it-jättens lansering av sin egen molntjänst med samma namn.

Exakt hur mycket domänen köptes för har bolaget inte velat kommunicera, men enligt bolagets årsredovisning som Breakit har tagit del av omsatte Xcerion 47,5 miljoner kronor 2011. I årsredovisningen framgår det att försäljningar av domäner står för ”den absoluta merparten av bolagets nettoomsättning” det året. 

Året innan omsatte Xcerion exempelvis 57 000 kronor och året därefterefter, 2012, omsatte bolaget knappt 500 000 kronor. Detta indikerar en, alternativt flera, domänförsäljningar på motsvarande 47 miljoner kronor.

I dag drivs bolagets molntjänst under varumärket Cloudme och är ett dotterbolag till Xcerion. Bland Xcerions finansiärer finns i sin tur Lou Perazzoli och John Connors, tidigare toppchefer inom Microsoft, samt riskkapitalbolaget Northzone, som enligt sajten Nyteknik har satsat 75 miljoner kronor i bolaget.

I samband med den nya milstolpen kommunicerar bolaget även att man kommer att implementera ett gäng nya funktioner i tjänsten.

”Cloudme siktar på att bli den visuellt mest tilltalande molnlagringstjänsten för företag och konsumenter”, säger Daniel Arthursson i en kommentar.

Almi Invest är en av investerarna i CloudMe och bolaget har idag partners i form av bland annat Telia Sonera, Elisa, Western Digital, Samsung och WinZip.

2014 omsatte Cloudme AB cirka 150 000 kronor och gjorde en förlust på 4,9 miljoner kronor.

"CloudMe har från ägarna Xcerion inte haft fokus på omsättning, utan på att få till en väl fungerande molnplattform, användarupplevelse och öka antalet användare. Målet är att bli en riktigt bra tjänst först", skriver Daniel Arthursson i ett mejl till Breakit.

Läs mer