Enklare att bygga miljardbolag än att få arbetstillstånd

Instagram Arbetstillstånd
Enklare att bygga miljardbolag än att få arbetstillstånd

FOTO: Jason Howie/Flickr

Sanna Wolf-Watz

Webbredaktör

Det är inte bara i Sverige som utdragna migrationsprocesser sätter käppar i hjulet för företag som vill rekrytera internationell personal. Instagrams medgrundare hade svårare att få arbetstillstånd i USA än att utveckla den världssäljande appen.

Breakit har tidigare i dag rapporterat om svenska techbolags svårigheter med Migrationsverket. Det verkar vara en lika långsam och vindlande process i USA.

Varje dag mejlar företag som Google över en mängd ansökningar om tillfälliga arbetstillstånd till USAs motsvarighet till Migrationsverket (USCIS). Det är början på en utdragen process, särskilt om den som fått ett tillfälligt arbetstillstånd vill byta arbetsplats som Instagrams ena medgrundare Mike Krieger.

Efter att ha börjat jobba på Meebo ville han och Kevin Systrom utveckla något eget. Mike Krieger, som är från Brasilien, har berättat att det tog betydligt längre tid för honom att få amerikanskt arbetstillstånd än att skapa en av världens mest populära bildappar. Enligt nyhetsbyrån Bloomberg tog det honom flera månader att få ett arbetstillstånd. Instagram programmerade han på ett par veckor.

Efter att han och hans amerikanske kompanjon Kevin Systrom sålt Instagram till Facebook för en miljard har han fått ett green card, alltså permanent uppehållstillstånd.

Men för de utvecklare som ännu inte blivit miljardärer ser det värre ut. De företag som vill kunna erbjuda internationella anställda något av de 85.000 tillfälliga arbetstillstånd som varje år delas ut har tuff konkurrens. Den 1 april öppnade ansökan och precis som tidigare år överskreds potten på bara några dagar.

Exakt hur många ansökningar som kom in vill inte USCIS berätta ännu. Förra året fick de in dubbelt så många ansökningar som de kunde bevilja, och enligt Bloomberg Busineess är det troligen minst lika många i år. För att vara rättvisa meddelade USCIS att de kommer att avgöra vilka företag som får arbetstillstånden genom lottning.

LÄS MER: "Som om AIK skulle värva Messi men att övergången skulle stoppas av regeringen"

LÄS MER: Migrationsverket: "Vi har blivit otroligt mycket bättre"

Läs fler artiklar
LÄS MER