5 svenska techprofiler: Här är mitt största misslyckande i karriären

Splay Natural Cycles Misstag
5 svenska techprofiler: Här är mitt största misslyckande i karriären

Vigor Sörman, Fredrika Gullfot och Elina Berglund Scherwitzl.

Sara Lindmark

Reporter

En köpte 3.000 nallar, men lyckades bara sälja 50. En annan gjorde fel chefsrekrytering som ledde till en dyr och traumatisk uppsägning. Här berättar fyra entreprenörer om sina misstag eller misslyckanden i karriären – och vad de lärt sig av dem.

Daniel Zeitoun, medgrundare och vd för rabattappen Rabble:

“Innan Rabble, under tiden som jag studerade juridik drev jag och en vän ett företag med gymnasister som målgrupp. En vårdag fick vi för oss att vi skulle dryga ut kassan genom att sälja studentnallar på skolgårdarna under utspringet. Vi köpte 3.000 nallar på en gång och skickade ut säljare till skolgårdarna. Resultatet efter tio tillfällen var att vi hade kvar 2.950 nallar. Dessa tog mina föräldrars vindsförråd i anspråk under många år innan de skänktes till bättre ändamål. Lärdomarna var många, och det är nog en bidragande faktor till att jag idag driver ett tjänsteföretag utan lagerhållning.”

Fredrika Gullfot, grundare och vd för algodlingen Simris Alg:

“Det största misstaget jag gjort som entprenör var en felrekrytering, när jag fick för mig vi behövde ta in en mer erfaren chef utifrån. Det kunde ha gått riktigt illa, för han skapade rätt mycket oro i teamet och det kändes som om hela organisationen började bryta isär. Det fick mig till slut att vända helt om, och jag tillsatte istället en helt ny ledningsgrupp med enbart unga medarbetare inifrån företaget. Även om det blev en traumatisk och mycket dyr uppsägning så lärde jag mig att attityd och vilja betyder tusen gånger mer än erfarenhet och formell kompetens, även i tekniska spjutspetsföretag som vi är. Till ledande befattningar tror jag absolut att man ska rekrytera inifrån teamet så långt som det bara är möjligt.”

 

Vigor Sörman, grundare och vd för Youtube-nätverket Splay:

"Det viktigaste i ditt bolagsbyggande är dina medarbetare. Oftast är det inte entreprenören med den bästa idén som lyckats i längden, utan den som är bäst på att sätta samman rätt team. Jag har gått på några nitar genom åren, alltid har det skett när jag inte har engagerat mig i rekryteringsprocessen. Jag anställde till exempel en programmerare utan att kolla upp om han kunde programmera. Det blev kostsamt och vi tappade sex månaders utveckling. Nuförtiden går jag på magkänsla till 70 procent, referenser till 20 procent och CV till 10 procent. Lita aldrig på ett fett CV – och om personen har bytt jobb varje år ska du dra öronen åt dig.”

 

Elina Berglund Scherwitzl, medgrundare och teknisk chef för fertilitetsappen Natural Cycles:

“En tabbe som jag kan komma på som jag gjort hände första gången som jag någonsin skulle pitcha Natural Cycles. Vi hade ett möte med en representant för en accelerator i Schweiz och jag hade nyligen utvecklat den första versionen av vår algoritm. Jag jobbade då fortfarande på Cern som partikelfysiker och i princip alla i min omgivning var fysiker. I forskarvärlden är det väldigt viktigt att vara ödmjuk, eftersom du i princip alltid är omgiven av någon smartare än du själv. Jag presenterade alltså denna algoritm som “inte var svår alls att åstadkomma” och “inte tog särskilt lång tid alls att ta fram.” Efter att jag ödmjukast förklarat allt detta frågade mannen vänligt om det hade tagit mig en kväll att skriva ihop algoritmen. Då insåg jag mitt misstag eftersom jag redan hade jobbat hårt på algoritmen i mer än ett halvår. Efter detta lovade jag att aldrig mer undersälja mig själv eller mina kunskaper.”

  

Felix Kvick, grundare av Bisfront och möbelsajten Furniturebox:

"Kanske inte ett dräpande misslyckande men en miss som jag kan komma på var att jag under mina första år som entreprenör var jag oerhört hård mot mig själv vad gäller ledighet. Att vara ledig eller borta en vecka i mars eller april utanför ordinarie arbetstider var otänkbart. Semester kunde man på sin höjd ta under julen eller kanske på sommaren. Så här i efterhand hade det nog istället varit klokt att ibland ha tagit en break för att komma bort lite från verksamheten och ladda batterierna! Kommer ihåg att jag hade stora diskussioner om detta med min dåvarande flickvän som tyckte min inställning var konstig och vice versa."

Läs fler artiklar
LÄS MER