Sök

Ägarlistorna som ni älskade i år – här är ägarna i tech-Sverige (namn för namn)

KlarnaNorthvolte-handel

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Breakit granskar löpande ägandet och makten i de svenska techbolagen. Det har under 2021 resulterat i ett gäng exklusiva ägarlistor – både i branscher och enskilda bolag.

Du som har läst Breakit över julen och under mellandagarna har såklart snappat upp att vi i flera artiklar har sammanställt årets största händelser ur ett Breakit-perspektiv. Det har handlat om de största kartläggningarna, de mest lästa artiklarna och de största kapitalrundorna.

Nu är det dags att lista våra listor. Men inte vilka listor som helst – utan ägarlistor. 

Sedan vi på Breakit började med vårt Premium-erbjudande har vi trappat upp bevakningen av ägarna i de svenska bolagen och branscherna ordentligt. Bara under 2021 har vi publicerat tusentals ägare fördelade över mängder av heta bolag. 

Vi gör det för att vi tycker att det är viktigt med transparens. Det är viktigt att veta hur pengarna fördelas i samhället och vilka som sitter på makten att förändra. Men vi vet också att det finns konkret affärsnytta här också – att

Här är alla ägarlistor som vi publicerat det senaste året

De äger fintech-Sverige

Breakits kartläggning av ägandet i de 25 hetaste svenska fintech-bolagen skapade en helt enorm lista med namn. Ett måste för dig som vill ha koll på vilka som investerar i fintech i Sverige och vilka som har den största ägandemakten i bolagen som är med och formar Sveriges framtid. Det är en helt unik lista.

Namnen som formar den svenska e-handeln

Kartläggningen av de svenska e-handlarna omfattade ännu fler bolag än Breakits fintech-granskning – hela 40 e-handlare ingick. Det totala antalet namn på listan är något färre – men det är namnen som sitter på ägandet i Sveriges hetaste e-handelsbolag. Från snabbväxande uppstickare som Estrid till etablerade jättar som Akademibokhandeln. Vi ger er ett sökbart dokument med de 650 namn som är med och formar den svenska e-handelns framtid.

Sextech ska ta Sverige med storm

Sextech faller egentligen in under femtech, men är också ett intressant område i sig självt. I Sverige är branschen än så länge ganska liten och fokuserar främst på audio erotica, men bolagen har stora förhoppningar och i ägarlistorna finns flera kända namn – både artister som Silvana Imam och fintech-grundare som Jacob de Geer.

Northvolts hemliga ägare

Peter Carlssons enorma batteri-satsning Northvolt är ett av Sveriges hetaste bolag och nästan lika spännande är vilka ägare som satsat. Breakit luskade ut namn som gömde sig i bolagets ägarlista – och förklarar kopplingarna.

De största ägarna i svenska fintechjätten Klarna

Den här ägarlistan i Klarna har förändrats lite sedan vi först publicerade de största namnen bland bolagets ägare. Men den ger ändå en fingervisning om vilka som har satsat på bolaget.

Bulletin försökte dölja sina ägare

Det skandalomsusade mediaprojektet Bulletin ville länge dölja vilka ägarna i bolaget var. Breakits Emil Widhagen kunde till slut avslöja vilka som egentligen fanns på bolagets ägarlista – som dolde sig bland Bolagsverkets dokument. Men ägarna är långt ifrån det enda som är intressant i den här artikeln.

Ägarna i det hajpade rakhyvelsbolaget Estrid

Estrid har vuxit snabbt, väldigt snabbt. Men Breakit kunde också avslöja att bakom bolaget som säljer “demokratiska” rakhyvlar med ett feministiskt budskap – så hade de manliga grundarna betydligt större ägande än de kvinnor som var medgrundare. Det var en del i vår stora femwashing-granskning. För att ge er alla ägare i Estrid, där bland annat Susanna Campbell och Cristina Stenbeck har investerat, har vi sammanställt den här listan.

De äger Rocker – hela listan

Det svenska techbolaget Rocker vill bygga nästa generations bank och har miljardvärdering.

Men vilka investerare står egentligen bakom bolaget? Breakit bestämde sig för att gräva fram aktieboken och där finns både jätten Schibsted och Lyxfällan-profilen Patrick Grimlund.

Miljardärer och Minecraft-skapare – de satsar på Karma

Maträddar-appen Karma är på väg att vrida om sin affärsmodell ganska ordentligt, det kunde Breakit avslöja i mitten av november. Bolagets vd Hjalmar Ståhlberg Nordegren var däremot väldigt hemlighetsfull om vilka planer Karma hade för framtiden. Något som inte är hemligt är Karmas ägare – de har nämligen Breakit avslöjat.

Läs mer