Nya restriktioner – igen: Det här gäller nu (hemarbete och inställda fester)

Statsminister Magdalena Andersson. Foto: TT

Statsminister Magdalena Andersson. Foto: TT

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Regeringen inför nya restriktioner från och med den 23 december, bland annat hemarbete och sittande servering.

Regeringen inför nu nya åtgärder för att begränsa smittspridningen av covid-19. Restriktionerna gäller från och med 23 december, meddelade statsminister Magdalena Andersson vid en pressträff på tisdagen.

"Nu gör vi bedömningen att ytterligare åtgärder måste införas. Här är uppmaningen tydlig: Är du inte vaccinerad, vaccinera dig nu. Har du tagit två doser, boka in den tredje dosen så fort det är möjligt", uppgav statsminister Magdalena Andersson.

Åtgärderna handlar om arbete hemifrån för så många som möjligt, krav på sittande servering på krogar och restauranger, samt krav på en meter mellan borden. Det blir även krav på begränsning för att förhindra trängsel i butiker och deltagande vid cuper och läger avråds till och med den 16 januari.

Vidare tillåts bara sittande gäster om det är fler än 20 personer vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, oavsett vaccinationsbevis. Utan vaccinationsbevis ställs även krav på avstånd mellan sällskapen, en maxstorlek på 8 personer inom sällskapen och ett maxantal på 500 gäster eller deltagare.

Vid tillställningar på fler än 500 gäster krävs vaccinationsbevis samt avstånd mellan sällskap och en maxstorlek på 8 personer per sällskap.

Folkhälsomyndigheten hemställer även till regeringen att fatta beslut om krav på maxtak på 50 personer vid uthyrning av platser för privata sammankomster, enbart sittande resenärer vid långväga kollektivtrafik samt krav på negativt covidtest som är max 48 timmar gammalt för utländska medborgare som reser in i Sverige.
 

Läs mer