80 miljoner dunkades in i bolaget - nu släpper Hansoft sin nya tjänst

HansoftFavro

Hansofts nya tjänst Favro, samt bolagets tillväxtchef Royden James. Foto: Skärmdump samt privat.

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

För snart två år sedan tog Uppsala-bolaget Hansoft in över 80 miljoner kronor i riskkapital, från bland annat Creandum. Sedan dess har det varit tyst. Men nu lanserar bolaget sitt digitala planeringsverktyg, som ska utmana den amerikanska jätten Trello.

Hansoft är nu, efter en lång tid av förberedelser, live med sin planerings- och organiseringsplattform Favro.

Därmed får befintliga techbolag med liknande produkter - som Trello, Jira och Asana - ny svensk konkurrens.

“Vi tävlar helt enkelt genom att ha en bättre produkt. Till en början kommer användarna förmodligen att se många likheter med de andra, men det kommer att uppenbara sig efterhand hur vi skiljer oss åt”, säger Hansofts tillväxtchef Royden James.

Royden James går hårt åt konkurrenterna. Jiro är för uppblåst och stelbent och svårt att komma in i. Trello å andra sidan (som har över 10 miljoner användare) har gått för långt åt andra hållet, och är “för enkelt” och dessutom begränsat, menar han.

“Hemligheten är att hitta rätt balans mellan kraft och användarvänlighet. Alla säger så klart att de har hittat den balansen, men en av våra styrkor är att vi har varit i branschen i över tio år och har jobbat med stora bolag som Ericsson och lärt oss vad de behöver, till skillnad från våra konkurrenter”, säger han.

Under 2015 omsatte Hansoft group, som tidigare har utvecklat ett annat projektledningsverktyg, 55,4 miljoner kronor och gjorde en förlust på 2,7 miljoner kronor. För 2014 var omsättningen 53,2 miljoner och även då resultatet minus 2,7 miljoner kronor. 

Under sommaren samma år tog Hansoft in drygt 80 miljoner kronor, bland annat från riskkapitalbolaget Creandum. Sedan dess har bolaget arbetat med att utveckla Favro.

Under några månader har det gått att testa en betaversion, men för drygt en vecka sedan lanserades produkten öppet.

I slutet av februari hade Favro nära 4.000 användare och hittills i mars har 1.870 tillkommit.  

I dagsläget är det mesta kring Favro kostnadsfritt. Pengarna ska bolaget istället tjäna genom att företag eller användare som behöver speciella verktyg anpassade just för dem kan köpa till applikationer för det.

Om allt går vägen siktar bolaget på att ta in ytterligare kapital det närmaste halvåret. Men några närmare detaljer kring det vill man inte lämna i nuläget.

Hansoft grundades 2005 av Patric Palm, Erik Olofsson och Hans Andersson. Patric Palm kom från konsultbranschen, medan Erik Olofsson och Hans Andersson kom från spelstudion Starbreeze.

I en tidigare version av artikeln uppgavs omsättning och resultat för en åttamånadersperiod i Hansoft AB.

Läs mer