Blq Invest ska digitalisera hur vi bor – tar hjälp av fastighetsjätten Vasakronan

Blq investProptech

Erik Halvord, Bodil Sidén, Kamjar Hajabdolahi, Blq Invest. Foto: Press

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Ska bygga koncern av snabbväxande SaaS-bolag inom proptech – har redan köpt tre bolag.

I slutet av 2019 grundades Blq Invest (det står för Building legacy quota). Bolaget siktade in sig på de som kallas dödsdalen. Alltså bolag som behöver ha in kapital och precis har lämnat stadiet när de behöver affärsänglar men inte är riktigt så stora att de intresserar riskkapitalbolagen.

För lite mer än ett år sen stängde de en fond på 200 miljoner kronor och har sedan dess investerat i bland annat Ingrid, Findout diagnostics och streamingbolaget Quickchannel. 

Nu drar de igång ett gemensamt bolag med fastighetsjätten Vasakronan. Målet är att bygga en koncern av snabbväxande SaaS-bolag inom proptech. Bolaget har fått namnet Hydda.

“För att säkerställa en teknikdriven utveckling mot framtidens stad arbetar blq och Vasakronan genom Hydda mot en konsolidering av proptech-branschen med målet att skapa den bolagsgrupp som tar fastighetsbranschen in i en digital framtid”, säger Kamjar Hajabdolahi, grundare Blq Invest.

Blq Invest går in med 50 miljoner och samma summa bidrar Vasakronan med. Redan nu har bolaget köpt tre bolag, Elbilio, en slags bilpool för elbilar, Parkando, som är en digitaliserad parkeringsoperatör och Homemaker.

Planerar att köpa fler bolag

Tanken är att sedan köpa på sig flera bolag för att kunna erbjuda kunder, alltså de stora fastighetsbolagen en större portfölj av tjänster.

“Det finns väldigt många bra initiativ kopplade till digitaliseringen av fastighetsbranschen, men det blir svårt för alla om varje startup ska kämpa med sin idé för sig själv”, säger Peter Östman, affärsutvecklingschef på Vasakronan.

“Jag är övertygad om att vi kommer få större utväxling på allas insats om vi konsoliderar bolagen i en större gemensam struktur. Det är det Hydda kan bidra med.

Bakom Blq Invest står Kamjar Hajabdolahi, tidigare vd och delägare i Serendipity, Bodil Sidén, tidigare bland annat kommunikationsansvarig för Uber i Norden och Erik Halvord, som jobbat med företagsköp och fusioner för Serendipity.

Läs mer