Sök

Hårt slag mot Goobit och aktien faller – portat från Swish av SEB

GoobitKryptovalutakrypto

Erika Eliasson, vd Goobit.

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Kunderna till kryptoväxlaren Goobit kan inte längre använda sig av Swish för att sätta in eller ta ut pengar från plattformen.

Storbanken SEB har nämligen gjort slag i saken och rivit avtalet med bolaget.

Aktien faller brant på beskedet.

Från och med imorgon är Goobits kunder hänvisade till att använda betal- och kreditkort för att använda bolagets tjänster. Bolaget, som erbjuder en plattform för växling av kryptovalutor, har nämligen blivit portat från Swish av storbanken SEB. 

“Som grund för uppsägningen anger banken bristande kundkännedom. Bolaget anser att uppsägningen är obefogad mot bakgrund att bolagets verksamhet inte har förändrats under den sexåriga kundrelationen samt att Goobit har lämnat uttömmande svar på bankens frågor”, skriver Goobit i ett pressmeddelande som skickades ut på tisdagskvällen.

Risken var känd 

Redan i början av maj i år, samma dag som aktien i Goobit gjorde debut på First North, rapporterade Breakit om att bolaget riskerade att tappa tillgången till Swish som betalningsalternativ. 

Bolagets samarbete med SEB gällande Swish sträcker sig sex år bakåt i tiden. 

Men hösten 2020 valde banken att säga upp avtalet, men valde av någon anledning att inte verkställa uppsägningen. Det är alltså det SEB gör nu. 

I våras medgav Goobit att merparten av transaktionerna till och från plattformen gjordes via just Swish. 

“Majoriteten av våra flödena kommer från Swish, det är tveklöst så. Vi är ju en svensk aktör på den svenska marknaden” sa Goobits dåvarande vd Pär Helgosson till Breakit. 

Han sa även att bolaget tittade på alternativ till Swish, något som nu upprepas av bolagets nya vd Erika Eliasson.

“Vi har de senaste veckorna arbetat intensivt för att säkerställa en alternativ kontolösning som fungerar med Tink för direktbanksbetalningar, och förhoppningen är att kunna lansera en sådan lösning inom kort. Tills vidare kommer våra kunder att hänvisas till kortbetalningar”, säger Erika Eliasson enligt pressmeddelandet. 

Fallande kurs

Goobit startades 2012 och är Sveriges äldsta växlingstjänst för kryptovalutor. Grundare och största ägare är Christian Ander som är en bitcoin-profil i Sverige. Han äger drygt 37 procent av aktierna, enligt ägardatatjänsten Holdings. 

Aktien fick en flygande start när handeln inleddes på First North i våras. Tidvis var aktien uppe i över 10 kronor under de första veckorna. Men sedan har den dalat och på tisdagen stängde den under 2 kronor.

När handeln öppnade på onsdagen fick aktien ta emot nya smällar. Efter ett par minuters handel hade den tryckts ned med ytterligare 16 procent till nivåer kring 1:65 kronor. Bolaget värderas i skrivande stund till cirka 225 miljoner kronor. 

"Påverkar oss"

Erika Eliasson tillträdde i mitten av november, och hon kan av uppenbara skäl därför inte redogöra för varför inte bolaget hade en färdig plan B på detta område. Risken för att SEB skulle porta bolaget från Swish hängde ju i luften i över ett år. 

“Jag kom in i mitten av november som vd och det har varit min högsta prioritet att säkerställa andra betalningslösningar. Jag vill inte recensera min företrädare”, säger Erika Eliasson till Breakit.

Goobits senaste delårsrapport kom i slutet av september och avsåg bolagets första kvartal, maj till juli, i det brutna räkenskapsåret. Under den perioden uppgick intäkterna till 123 miljoner samtidigt som rörelseresultat låg på -4 miljoner (inklusive vissa kostnader för noteringen). 

Imorgon torsdag kommer bolagets rapport för det andra kvartalet som sträcker sig till fram till slutet av oktober. 

Vad kan du säga om de finansiella effekterna av Swish-stoppet för Goobit?

“Det är klart att detta påverkar oss som bolag kortsiktigt. Men vi har kortbetalningar på plats och vi arbetar nu intensivt med att säkerställa en alternativ kontolösning som fungerar med Tink för direktbanksbetalningar”, säger Erika Eliasson som inte vill ge någon konkret bedömning om när alternativet med hjälpa av Tink kan sjösättas.

Läs mer