Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Annonssamarbete med ASUS

Därför har jobbdatorer så svårt att kombinera prestanda och design (men här är en aktör som lyckas)

Att skaffa en ny jobbdator är ett stort beslut. Du kommer sannolikt att behöva jobba på den minst ett par, tre år framöver. Det finns en rad olika modeller, storlekar och märken att välja på.

Förr var valet enkelt – det fanns en modell som rullades ut till samtliga anställda. I dag öppnar många arbetsgivare dörren för ett visst mått av eget val när det kommer till jobbdatorn.

Det är dock inte helt ovanligt att vi hyser negativa tankar om vår jobbdator. Den uppfattas inte som snygg och känns inte modern. Men även detta är på väg att  förändras. Men låt oss börja från början - genom att ta en närmare titt på varför det är så stor skillnad mellan de flesta business-laptops och bärbara datorer för privatpersoner.

Nej, en laptop är inte bara en laptop

Vad är det egentligen som gör att vissa datorer kallas jobbdatorer och andra inte? Är inte en dator bara en dator och så länge den är kraftfull nog för vad du ska göra så fungerar den för det? Tyvärr är det inte så. Och det är också anledningen till att den där snygga datorn med supertunn ram kring skärmen du tittat på inte kommer köpas in av din IT-avdelning.

För att en dator ska passa i professionella sammanhang så behöver den några egenskaper som lätt glöms bort när man jämför med datorer för privat bruk. 

Vill du ha en jobbdator som inte är klumpig och ful? ASUS Expertbooks är jobbdatorer som inte tummar på designen bara för att de är arbetsdatorer!

Kravlistan som sällan nämns

Det ska vara enkelt för IT-avdelningen att ta hand om alla datorer. Det kan handla om ett 50-tal, det kan handla om flera tusen. Det här kräver först och främst tre saker. Datorn måste tåla en del stryk eftersom människor är mindre rädd om sin jobbdator. Datorn behöver bra garanti och service. Datorn måste vara lätt att sköta på distans.

Utöver dessa tre grundkrav behövs en del funktioner som standard. Det kan handla om hårdvaruskydd av webbkameran, fingeravtrycksläsare eller stöd för Windows Hello, dockningsmöjligheter, TPM-chip och Kensington-lås.

Två olika håll

Datorer för privatpersoner kontra jobbdatorer har utvecklats lite olika. Privatdatorn har haft en starkare utveckling av design, prestanda och portabilitet. Jobbdatorn å andra sidan har halkat efter lite på den fronten. Kanske inte jättekonstigt eftersom privatpersoner ofta håller design som nummer två efter prestanda.

Hållbarhet, service och säkerhet för en jobbdator hamnar oftast före i kravlistan – framför prestanda. Det är en anledning till att tillverkare fokuserat på datorer som fyller dessa krav.

ASUS B9400 är med sina 1,01 kg en av de lättaste B2B -datorerna på marknaden. Samtidigt har den allt en IT-avdelning kan tänkas vilja ha. Fingeravtrycksläsare, hårdvaruskydd för kameran, TPM 2.0-chip och RAID-stöd. Det är några av säkerhetsfunktionerna som it-avdelningar kräver i dag.

Ett skifte i synen på jobbdatorn

Allt eftersom teknik utvecklas blir den billigare. De egenskaper som förknippats med arbetsdatorer går att lösa utan att resultatet blir en ful klump. Eller utan att behöva höja priset. Idag är det fullt möjligt att hitta laptops som varken är plastiga, fula eller dyra. Och som samtidigt fyller alla krav som en it-avdelning har.

Den som gör sin research ser att det fortfarande är vanligare att jobbdatorn ser klumpigare, tyngre och tjockare ut. Men det är på väg att förändras.

 

Vad är ASUS Expertbook?

Asus är en av världens tre största tillverkare av bärbara konsumentdatorer med utmärkelser som årets laptoptillverkare 2020 i ryggsäcken. ASUS tar nu med sig allt de kan från konsumentsidan in i en serie bärbara datorer anpassade för små till mellanstora företag där man samtidigt lägger stort fokus på den enskilde användaren, välkommen till Expertbook.

Med Expertbook-serien erbjuder ASUS bland annat

# 3 års garanti och på-plats-service
# En snygg men också tålig design
# De säkerhetsfunktioner din IT-ansvarige behöver

Läs mer