Omstridda Capital Conquest vill sälja aktier i Jocke & Jonnas börsbolag Newton – som är handelsstoppad

Influencer PanelNewton NordicBörs

Jocke och Jonna Lundell, Glenn Renhult. Foto: Fredrik Sandberg/TT/Press/Montage

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Aktien är handelstoppad och Nasdaq granskar bolaget.

Nu kommer nästa tur i Jocke & Jonnas börsbolag: största ägaren vill sälja sina aktier.

I fredags kväll, när många av oss var fokuserade på annat, kom ett pressmeddelande från Newton Nordic där mediaprofilerna Jocke och Jonna Lundell sitter i styrelsen: Capital Conquest, som är den största ägaren i bolaget, vill sälja sina aktier i bolaget. 

Detta är den senaste turen i den börsresa som inleddes i slutet av september, fortsatte i full fart under oktober men som tillfälligt (?) upphörde i slutet av november när Nasdaq stoppade handeln med aktien och inledde en granskning av bolaget. 

Hela processen initierades formellt av ett skandalomsusat bolag som heter Capital Conquest och som leds av Glenn Renhult – aktörer som varit inblandade i minst ett par finanshärvor tidigare. 

Influencergänget vill bort 

Hur relationen mellan Glenn Renhult och det influencergäng som senare tog över ledningen av Newton Nordic är oklart, men på senare tid har bolaget och ledningen velat fjärma sig från Capital Conquest och dess frontfigur. 

“Newtons Nordics ledning och styrelse har inget samröre med Glenn Renhult, varken operativt eller strategiskt”, sa Newtons ordförande Emil Åkesson till Breakit häromveckan. 

I konkreta termer vill Capital Conquest sälja 15,5 miljoner aktier, något som motsvarar 16 procent av bolaget. Priset ligger på 50 öre styck och det är 2 öre lägre än den nivån som gällde strax innan aktien stoppades på First North av Nasdaq. 

Noterbart är att den som köper av Capital Conquest får aktier som man i dagsläget inte kan handla med via First North eftersom Nasdaq införde ett handelsstopp i slutet av november. Det finns ingen prognos gällande om, och i så fall när, handeln kommer att släppas på igen. 

Varför sälja nu? 

I fredagens pressmeddelande heter det att Newton styrelse haft diskussioner med Capital Conquest om “deras engagemang i bolaget” och att parterna har kommit fram till det är bäst om Capital Conquest säljer.   

Capital Conquest skriver samtidigt, i samma pressmeddelande, att bolaget har “en väldigt stark tilltro” till Newton och att man är “övertygade” om att den nya ledningen kommer att driva den nya verksamheten på ett framgångsrikt sätt. 

Capital Conquest har varit storägare i Newton sedan 2020 och har tidigare kritiserat den gamla ledningen för att verksamheten utvecklats för dåligt. Det var så Capital Conquest motiverade att bolaget skulle gå in i en helt ny bransch, marknadsföring via influencers. Därefter satte Capital Conquest igång processen med att införliva Jocke & Jonnas och Danjal Kananis influencerplattform, en affär som ännu inte är slutförd. 

Så Capital Conquest säger sig tro väldigt mycket på Newton och har alltså satt igång en komplicerad och tidskrävande process med att gå in ett helt nytt segment, men väljer ändå att sälja sina aktier nu. Varför, och kommer Capital Conquest på något sätt bli kompenserat för det, är några av de frågor som uppstår. 

Pressmeddelandet som skickades i fredags innehåller inga svar om detta och Breakit har under måndagsmorgonen sökt Newton Nordics styrelseordförande Emil Åkesson, bolagets vd Danjal Kanani och Capital Conquest vd Glenn Renhult, men utan framgång. 

Efter några timmar in på måndagen fick Breakit tag på Emil Åkesson. 

“Det har varit stor cirkus i media och en stor anledning till det är att den här ägaren har varit i blickfånget, och då tyvärr på ett negativt sätt. Det har skadat processen och bolaget. Och därför har vi kommit överens med den här ägaren att de får ta ett steg tillbaka”, säger Newtons styrelseordförande till Breakit. 

Han betonar att bolaget inte på något sätt kompenserar Capital Conquest för att de har valt att stiga av. Emil Åkesson vill samtidigt inte spekulera i varför storägaren väljer att göra det i det här skedet, utan några synbara stora vinster från höstens process.  

“Det tar får du ta med Capital Conquest. Jag antar att de vill ta steg bort från rampljuset”, säger Emil Åkesson.

Enligt pressmeddelandet kommer försäljningsprocessen omfatta 15,5 miljoner aktier. Men enligt ägardatatjänsten Holdings äger Capital Conquest nästan 20 miljoner aktier i Newton, ägaruppgifter som Emil Åkesson också har. Det skulle betyda att Capital Conquest skulle äga cirka 4 miljoner aktier efter att denna process blivit avslutad. 

“Det som jag har diskuterat med Capital Conquest är att de ska avyttra sitt innehav i Newton Nordic. Det finns ett uttalat mål om att de ska kliva ur ägarlistan. Om det finns något kvar efter den här processen, det får du ta med Capital Conquest”, säger Emil Åkesson.

Läs mer