Därför ska Klarna inte bli något Amazon: “Förtroendet skulle vara förbrukat”

Klarnafintech

Jesper Eriksson, Sverigechef på Klarna. Foto: Press

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Nya Sverige-chefen: “Det hade varit väldigt kontraproduktivt”.

Att Klarna är en av de riktigt stora svenska succéerna de senaste åren råder det väl knappast något tvivel om.

Bolaget, som grundades av Sebastian Siemiatkowski, Niklas Adalberth och Victor Jacobson, värderades till knappt 380 miljarder kronor när japanska jätten Softbank klev in i bolaget i våras. 

Den senaste tiden har Klarna varit på en rejäl shoppingrunda där de bland annat har köpt Apprl, Hero och Pricerunner (kolla in alla köp de har gjort här.)

Klarna har också utvecklat sin app för att det enkelt ska gå att handla via den istället för att surfa in på olika e-handlares hemsidor. 

Det har fått en del att höja på ögonbrynen. Vill Klarna utmana Amazon? 

“Där satte du mig på pottan lite grand”, sa Sebastian Siemiatkowski när han gästade vår livepodd Breakit Live i våras.

Vill skicka trafiken till handlarna

Men nu går Klarnas nye Sverigechef Jesper Eriksson ut i Dagens Industri och säger att de inte vill konkurrera med Amazon. 

“Många frågar mig om vi bygger en marknadsplats men det gör vi inte eftersom själva avslutet och köpet inte sker i Klarna-appen”, säger han till tidningen. 

“Annars skulle förtroendet hos e-handlarna vara förbrukat”.

Istället siktar Klarna in sig på att utmana några andra techgiganter (något som Breakits Olle Aronsson varit inne på tidigare).

“Målet är att trafiken ska tillbaka till deras (e-handlarnas, reds anm) sajter samtidigt som vi gör det billigare än Google och Facebook”, säger Jesper Eriksson.

“Samtidigt får man vara ödmjuk om att de har hållit på ett tag och vi bara har börjat men vi tror att vi kan påverka en del framöver.”

Läs mer