Spotify röker fredspipa efter tvisterna - men det finns en hake

Breakit - Spotify röker fredspipa efter tvisterna - men det finns en hake

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Spotify nådde förra veckan en överenskommelse med den amerikanska lobbyorganisationen National Music Publishers Association rörande royalty-utbetalningar. Men det finns en baksida med avtalet – för musikerna.

På torsdagskvällen förra veckan kom nyheten att Spotify nått en förlikning i en av rättsprocesserna rörande royalties som bolaget dragits in i. 

Förlikningen innebär att låtskrivarna framöver kommer kunna kräva ersättning från Spotify för de alster som olovligen använts på den amerikanska versionen av streamingtjänsten. Totalt handlar det om summor motsvarande 170 miljoner kronor i royalties och bonusersättningar, rapporterar amerikanska medier.

Enligt National Music Publishers Association (NMPA), som står bakom stämningen i fråga, innebär förlikningen att man får tillgång till en stor "bonusfond" som motsvarar en betydande andel av de obetalda royalties som Spotify "sitter inne på”. Organisationen menar även att förlikningen innebär att det framöver kommer bli lättare för upphovsrättsinnehavare att kräva ersättning från streamingbolag.

Men det finns en hake med den nya överenskommelsen.

Enligt sajten Arstechnica innebär det påskrivna avtalet att copyright-innehavare framöver inte kommer ha möjlighet att komma med ytterligare royalty-stämningar mot Spotify.

Det skulle kunna innebära att den senaste tidens stämningsvåg mot bolaget är över.

Hur länge detta avtal kommer att hålla återstår dock att se. Enligt Wall Street Journal säger David Israelite, som är chef över NMPA, att avtalet enbart är en ”tillfällig lösning”.

Läs fler artiklar
LÄS MER