Sök

Från dammig bank till het tech - nu sadlar Ann Grevelius om

GP Bullhound

FOTO: Sanna Wolf-Watz

Sanna Wolf-Watz

Sanna Wolf-Watz

Webbredaktör

Ann Grevelius dotter fick henne att börja plugga igen efter två decennier i den traditionella bankvärlden. Nu ska hon bygga upp GP Bullhounds nya techfond med fokus bland annat på den svenska marknaden.

Ann Grevelius har i nästan tjugo år jobbat med att förvalta aktier i fonder på först Handelsbanken och sedan på SEB där hon varit investeringschef och global strategichef. Flera gånger har den brittiska analysfirman Citywire gett henne toppbetyg för att ha skapat bättre avkastning än andra förvaltare.

“Jag trivdes bra i bankvärlden, men så vaknade jag upp förra året när min dotter tog studenten och insåg att jag hade jobbat i 20 år och hade minst 20 år kvar. Så jag funderade på vad jag ville göra med den tiden”, berättar hon.

Hennes första steg mot förändring var att söka sig tillbaka till Uppsala universitet för att plugga ekonomisk historia.

“Det var en egogrej att plugga, en lyx att få göra det här mitt i livet. Jag var inte säker på att jag skulle kunna klara det, men det gick bra. Det var kul att ströva runt i korridorerna i Uppsala igen med alla 20-åringarna”, säger Ann Grevelius.

Hon berättar att teknologisk utveckling och den nya digitala ekonomin framstod som ännu viktigare ur ett ekonomiskhistoriskt perspektiv. Men intresset för den digitala ekonomin hade hon haft länge.

"Jag var nog en av pionjärerna som handlade mat på nätet i slutet av 90-talet och följde nära den erans heta it-bolag. Många idéer som lanserades då var helt rätt, de var bara tio år för tidiga vilket visar att tajming är a och o."

En del av bolagen klarade krisen och går i dag bra och Ann Grevelius tror att det här är en del av ekonomin som bara kommer att växa.

“Tidigare har ekonomin byggt på stor industri som skog och andra råvaror. Framåt kommer det att handla om den digitala sektorn och det är viktigt att bygga upp sådana företag för hela Sveriges ekonomi. Det här är på riktigt”, säger Ann Grevelius.

Länge hade hon också känt en dragning till entreprenörskap och en vilja att komma närmare värdeskapandet i företagen hon investerade i.

“Jag kände att jag ville kunna påverka mer, jobba i en mindre organisation och med människor som kände passion för vad de gjorde”, berättar hon.

Därför sökte hon sig bort från banksektorn till riskkapitalbolaget GP Bullhound som har kontor över hela världen.

“Här jobbar jag med riktigt dedikerade kollegor och kommer närmare entreprenörerna bakom investeringen. På noterade bolag tittar du mest på siffror för det finns så många. Det är spännande att vara med tidigare och titta på idén och teamet bakom istället.”

Hennes uppgift på Bullhound kommer att vara att bygga upp deras investeringsverksamhet. Idag är Bullhound främst en investmentbank som agerar rådgivare vid olika typer av transaktioner. Ett exempel var när de hjälpte den ryska Blocketkopian Avito att ta in ett antal hundra miljoner kronor i risikkapital. Men sedan 2008 har företaget haft en investmentverksamhet och i dag har de tre olika fonder som vissa av deras kunder kan investera i. Nu kommer Bullhound att satsa mer på denna del av verksamheten.

“Det är därför jag är här. Vi förebereder nu för en fjärde fond som vi satsar på att dra i gång i början av nästa år. Efter det kommer vi att starta nya fonder kontinuerligt”, säger Ann Grevelius.

Fokus ligger på medelstora fonder, inga megafonder. 

“Vi vill hellre starta fler fonder oftare. Det ger ett jämnare flöde”, förklarar Ann Grevelius som inte vill uppge någon exakt storlek på fonden men Ann Grevelius vill inte uppge exakt hur stor fonden är men enligt källor till Breakit rör det sig om mellan 0,5 och 1 miljard kronor.

Hon berättar att det finns ett stort tryck bland investerare för att få tillgång på sådana här fonder.

“Sedan vi startade den tredje fonden 2013 har vi sett ett ökat intresse och fått flera propåer från såväl privata som institutionella investerare. Den fjärde fonden kommer vi också att rikta mer mot institutionella investerare som ofta har regler för vilken typ av företag de får investera i. Det kan handla om placeringar i vissa typer av spelbolag som vi då får avstå ifrån”, säger Ann Grevelius.

Hon berättar att de kommer att investera i företag som håller på med olika saker inom tech och som befinner sig i olika faser.

“Vi vill bygga portföljer för att diversifiera risken precis som i alla fonder. Vi måste också se världen runtomkring. Vilken fas befinner vi oss i? Vad händer i andra länder? Hur går börsen? Vad har vi för ränteläge och riskaptit?”, säger hon.

Fokus kommer att ligga på Europa med riktlinjer 40 procent som ska investeras i nordiska bolag, 40 procent i brittiska och 20 procent i övriga Europa och världen.

“Vi är helt övertygade om att vi ska gräva där vi står. I traditionella fonder behöver man söka sig till tillväxtmarknader för att kunna få avkastning, men vi behöver inte ge oss i väg till andra geografiska marknader för att hitta intressanta investeringsmöjligheter”, säger Ann Grevelius.

Hon säger att det gäller för investerare att se till helheten i sin portfölj och kunna placera på lång sikt.

“Det är viktigt att investera i det här. När företag börsnoteras har de redan gjort en lång resa för en stor del av tillväxt av värdeökning sker tidigare så det gäller att vara med innan.”

Enligt Ann Grevelius kommer tech-branschen att ha fortsatt stark tillväxt.

“Den trend vi ser är att vi och våra kollegor tar in mer kapital och kapital ger mer kapital. Jag tror att både institutioner och privatfamiljer kommer att se att det här är någonting att satsa på. Investeringsmöjligheterna just nu är fantastiska.”, säger hon.

Kombinationen av rådgivningsverksamhet med egna investeringsfonder har fått en del att höja varningsflaggor för att GP Bullhound kommer att sitta på dubbla stolar.

“Det är en otroligt viktig fråga för hela företaget och även för mig personligen. Vi har vänt och vridit på vår organisation och justerat hur informationen flödar för att det inte ska bli så. Å andra sidan kan du kan jämföra vår verksamhet med vilken bank som helst. Alla stora banker har en rådgivningsdel och en kapitalförvaltningsdel. Har storbankerna kunnat göra det i alla år ska vi också kunna”, säger Ann Grevelius.

Hon är heller inte orolig för att den snabba utveckling vi ser nu skulle vara likadan som den innan .com-bubblan brast i början på 2000-talet.

“Det här är absolut inte någon bubbla. Det finns alltid bolag som är för högt värderade, både noterade och onoterade. Det finns också företag, både noterade och onoterade, som folk har för höga förväntningar på”, säger Ann Grevelius.

Istället tycker hon att världsutvecklingen med en växande medelklass och en åldrande befolkning kommer att ställa ännu högre krav på teknologisk utveckling.

“En större medelklass kommer att efterfråga mer utbildning, den åldrande befolkningen kommer att ställa nya krav på vården och samtidigt kommer vi att vara tvungna att ta bättre hand om vår miljö. Allt det här trillar ner till teknologisk utveckling och gör att den blir ännu mer avgörande.”

Enligt Ann Grevelius skapar den digitala ekonomin nya möjligheter precis som handels-, produktions- och transportmönster förändrades under industriella revolutionen även om saker förändras i ett allt högre tempo.

“Det var det som attraherade mig. I dag kan alla små företag utmana stora industrier. Du kan sitta i ett litet kontor på Östermalm och starta ett världsföretag. Det händer så mycket här som du inte ser i den traditionella finansvärlden.”

Men det behövs kapital. Ann Grevelius säger att trots att så många miljardbolag grundats i Sverige är det betydligt enklare att få finansiering på större marknader som i USA.

“Pensionsförvaltare och annat institutionellt kapital behöver inse vikten av den här sektorn. En del har tagit steget, en del är fortfarande rädda efter det som hände i början av 2000-talet och ytterligare några ha inte insett vad det här handlar om. Det är inte bara en investering, det är en insats för hela ekonomin", säger Ann Grevelius.

LÄS MER: Intervju med Sveriges nya riskkapitaldrottning

Läs mer