Full kräm mot Europa – Mantle (bolaget bakom CBD-oljan) tar in 25 miljoner

MantleSkönhet

Stina Lönnkvist och Josefin Landgård, Mantle. Foto: Pressbild

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Efter ett skakigt första år som CBD-entreprenörer har Stina Lönnkvist och Josefin Landgård fått fart på verksamheten.

“I år omsätter vi 10 miljoner och nästa år 50 miljoner”, säger Josefin Landgård, vd för Mantle som nu tar steget in på den brittiska marknaden.

Josefin Landgård sitter i taxin på väg till Arlanda när Breakit når henne.

“Vi ska till London två dagar. Där ska vi bland annat träffa Vogue och några investerare”, berättar hon.

Tillsammans med sin medgrundare Stina Lönnkvist gasar hon nu för fullt med CBD-bolaget Mantle där det närmaste målet är att etablera bolaget i Storbritannien. Starten har annars varit minst sagt motig för deras startup som agerar i en kontroversiell nisch. 

Mantle säljer CBD-produkter som utvinns ur hampablad. Visserligen ingår inte substansen THC, som också finns i växten och ger upphov till ett rus, i CBD-oljan. Men oljan har ändå kritiserats från olika håll.

I juni förra året förbjöd Läkemedelsverket bolaget att sälja sina CBD-olja i Sverige. Mantle fokuserade då istället på sitt andra affärsben som är skönhetsprodukter baserade på CBD. Här krävs nämligen inget myndighetstillstånd för att agera. Men då uppstod nästa problem:

“Våra produkter säljs i glasburkar från Italien men pandemin försenade leveranserna i flera månader. Försäljningen kom inte igång förrän 17 december vilket gjorde att vi tappade i princip hela julförsäljningen”, säger Josefin Landgård.

Under våren har dock försäljningen tagit fart på allvar och månad för månad växer omsättningen just nu med hela 27 procent. Josefin Landgård uppger att omsättningen för 2021 kommer hamna på 10 miljoner kronor och nästa år ska den växa till 50 miljoner kronor.

“För närvarande är det våra hudvårdsprodukter som står för nästan all försäljning men på sikt är potentialen minst lika stor för CBD-oljorna”, säger Josefin Landgård.

För att fortsätta växa i hög takt har Mantle gjort en nyemission där de fått in 25 miljoner kronor i kapital. Bolaget värderas till 105 miljoner kronor efter att det nya kapitalet räknats in i värderingen (post-money-värdering). Bland de som investerar i finansieringsrundan märks flera tunga profiler som Cristina Stenbeck, Sophia Bendz, Susanna Campbell och Oriflame-ägarna Anna af Jochnick samt Helene af Jochnick. Ny ägare blir det brittiska riskkapitalbolaget Samos men fortfarande är Josefin Landgård och Stina Lönnkvist största ägare i Mantle. Inom ett år är planen att göra en så kallad A-runda vilket indikerar en nyemission på runt 100 miljoner kronor.

“Det är väl en bra summa att sikta på”, säger Josefin Landgård.

Fortfarande är det dock oklart när de kommer att kunna sälja CBD-olja på den svenska marknaden.

"Jag är övertygad om att CBD som du tar likt ett kosttillskott kommer att normaliseras och regleras tydligare från EU-nivå inom en snar framtid, och då kommer Sverige att hänga på. När det kommer till kosmetika är det tydligare, och där har vi under året lämnat ett starkt avtryck”.

Läs mer