Sök

Tipser köps upp av Bolt – prislappen uppges ligga på 1,8 miljarder

TipserBolt
Från vänster: Tipsers grundare Axel Wolrath, Jonas Sjöstedt och Marcus Jabobsson. Foto: Jonas de Lange

Från vänster: Tipsers grundare Axel Wolrath, Jonas Sjöstedt och Marcus Jabobsson. Foto: Jonas de Lange

Åsa Johansson

Åsa Johansson

Reporter

Den amerikanska jätten Bolt slukar den svenska e-handelsplattformen Tipser.

Bakom e-handelsplattformen Tipser finns en svensk trio, bestående av Axel Wolrath, Marcus Jacobsson och Jonas Sjöstedt, som nu kan skratta hela vägen till banken.

Det stod klart efter att de tre medgrundarna sålt bolaget till amerikanske Bolt. Det framgår under i ett pressmeddelande som publicerades under måndagen. Och Dagens Industri har fått fram köpeskillingen, som enligt tidningen uppgår till närmare 1,8 miljarder kronor. 

Även Breakits källor uppger samma prislapp. Enligt våra uppgifter sker betalningen både kontant och i form av aktier i Bolt.

Vill bygga "framtidens e-handel"

Syftet med affären är att "förverkliga bolagens gemensamma vision om framtidens e-handel", heter det i pressmeddelandet. I visionen igår att konsumenter kan checka ut produkter direkt från alla digitala kanaler utan onödiga steg.

Förenklat kan man säga att Tipsers tjänst gör det möjligt att "bädda in" en e-handel på vilken digital yta som helst, exempelvis hos medier och prisjämförelsesajter.

“Det är ytterst ovanligt att hitta en partner med så tydliga synergier i teknik, vision och inte minst kultur. Båda våra företag är grundade kring idén om Conscious Culture som sätter medarbetarnas välmående som vår högsta prioritet, och trots att vi erbjuder olika lösningar idag, så delar vi exakt samma vision om att omvandla alla digitala ytor som så önskar till shoppingdestinationer”, skriver Marcus Jacobsson, medgrundare och vd på Tipser, i pressmeddelandet.

Även Ryan Breslow, grundare och vd för Bolt kommenterar:

“Tipser och Bolt delar det gemensamma målet om att möjliggöra direkt e-handel i alla kanaler. Tipser kan redan hantera transaktioner från alla olika digitala kanaler och vårt förvärv har enorma synergieffekter för Remote Checkout. Tillsammans har vi oändliga möjligheter att bygga framtidens e-handel”, skriver Ryan Breslow i pressmeddelandet.

De tre grundarna som nämns ovan är tillsammans största ägare, men Tipser har tidigare tagit in kapital. Så sent som under 2020 fyllde bolaget kassan med 80 miljoner kronor från investerare, enligt bolagets årsredovisning.

Enligt Dagens industri finns en rad namnkunniga profiler som delägare, bland annat Anicuras tidigare vd Peter Dahlberg, Mellby Gårds vd Johan Andersson, som är de två största externa ägarna. Även Klarnas doldis-medgrundare Victor Jacobsson, Izettles Jacob de Geer samt Jens von Bahr och Fredrik Österberg har investerat.

Under sitt senaste räkenskapsår, som sträckte sig från 2020-09-01 till 2020-12-31 (4 månader) omsatte bolaget 12,6 miljoner kronor och redovisade en förlust på 19.8 miljoner kronro. 

Perioden innan dess (12 månader) låg omsättningen på 26,2 miljoner kronor och förlusten landade på 32,6 miljoner kronor.

Läs mer