Sök

Ludwig Pettersson tog Savelend till börsen – en månad senare kom cancerbeskedet: “Jag vägrade bli sjukskriven”

Savelendfintech

Ludwig Pettersson, grundare av Savelend. Fotograf på mittersta bilden: Cassandra Grönlund. Bilderna i bakgrunden: Savelend / Privat

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

Efter ett intensivt halvår med börsnotering och snabb expansion hade Savelends grundare tänkt ta igen sig med en veckas sommarsemester.

Då kom smärtorna i magen. En vecka senare låg Ludwig Pettersson på sjukhus och förberedde sitt testamente.

I en öppenhjärtig intervju berättar han om vägen tillbaka, Savelends stora framtidsplaner – och hur det går att kombinera jobbet som börs-vd med en cancerdiagnos.

Det första han märker är att det hugger till i ryggen. 

Ludwig Pettersson har checkat in på ett Airbnb i Spanien med sin sambo, och misstänker ryggskott.

Kanske är det sängarna som är dåliga, tänker han.

Han träffar en kiropraktor i Spanien som skickar honom vidare till en läkare – men efter ett ultraljud av magen får han svaret att det inte är några problem, och skickas hem med lite smärtstillande.

Tillbaka i Stockholm en vecka senare går han på nytt till en kiropraktor, som upptäcker att något är fel.

Ludwig Petterssom skickas direkt till akuten i ambulans.

Plötsligt ligger Savelend-grundaren i en sjukhussäng med en läkare bredvid som säger:

“Vi vet inte än. Men vi befarar skelettcancer”.

Han börjar googla på skelettcancer och inser att överlevnadschanserna på tio års sikt är små.

På något sätt upplever han ett märkligt lugn. 

Det här är ju ändå ingenting jag kan påverka, tänker han.

Det första mejlet han skickar är till Savelends advokat för att ta reda på om de måste informera aktiemarknaden.

Efter att han berättat för sin sambo börjar han ta tag i det juridiska: Testamente, lägenhet, investeringar – alla dokument som måste finnas på plats om han skulle gå bort.

                                                         *    *     *

Ludwig Pettersson. Foto: Cassandra Grönlund.

“Det märkligaste var att jag inte kunde dricka vatten eller kaffe i början. Det blev att gå tillbaka till 14 års ålder och dricka en jäkla massa O’boy”, säger Savelend-grundaren medan han fyller sitt glas.

Ludwig Pettersson är glad och nästan oförskämt pigg – det går inte att beskriva det på något annat sätt – när han tar emot på bolagets kontor i centrala Stockholm.

Bolaget har nyss flyttat hit och det står kartonger lite varstans.

Men Ludwig Pettersson är van vid snabba förändringar. Faktum är att han redan har hunnit med flera karriärer och olika bolag.

Jag levde på pokern i sex-sju år. Min mamma och pappa är faktiskt i Sverige-eliten i bridge

“Mitt första företag startade jag hemma i Gävle när jag var elva år. Jag var en kort och tjock datanörd som arrangerade Counterstrike-tävlingar. Sedan började jag gymnasiet, då var det inte lika coolt längre med datorspel”.

För att fortsätta tjäna pengar – och vara lite mer cool på gymnasiet – började han istället med kortspel och surfade på boomen med nätpoker.

“Jag levde på pokern i sex-sju år. Min mamma och pappa är faktiskt i Sverige-eliten i bridge, så vi har det väl i familjen”, säger Ludwig Pettersson. 

Börskraschen blev starten 

Vid finanskraschen 2008 åkte han på en rejäl smäll i börsraset.

När han slickat såren efter det började han fundera på affärsidéer. Han visste att det i USA och Storbritannien gick att investera i krediter, med lägre risk än börsen.

Kanske skulle det gå att göra något liknande i Sverige?

Det skulle ta flera år innan han gjorde slag i saken. Men 2014 var det dags, tyckte han.

“Jag var väl ung och naiv får man säga. Regelverken har förändrats så mycket nu – idag hade jag nog inte kunnat starta Savelend”, säger Ludwig Pettersson.

Sedan dess har han byggt upp ett fintech-bolag (vi ska återkomma till exakt vad de gör) som under de första nio månaderna 2021 omsatte 64 miljoner kronor. 

Den 9 juni börsnoterades Savelend. Samtidigt taktade tillväxten på med över 50 procent. 

Allt såg bra ut – tills cancerbeskedet kom.

Ludwig Pettersson vid börsnoteringen den 9 juni. Foto: Elliot Nyhlin

Ludwig Pettersson berättar att han i tre dagars tid svävade i ovisshet kring vilken form av tumör han hade fått.

Var det skelettcancer var prognosen riktigt tuff.

När han kom tillbaka till sjukhuset den 15 juli sa personalen att det fanns en chans att det var något annat.

“Jag låg där med byxorna nere och en läkare letade med ultraljud efter testikelcancer. Plötsligt hittade hon något. Då jublade vi tillsammans! Jag hade en tumör stor som en apelsin i magen, men den berodde på att det spridit sig från ena testikeln. Då vände diagnosen”.

Plötsligt hittade hon något. Då jublade vi tillsammans

Med testikelcancer i stället för skelettcancer blev prognosen 97 procents chans till överlevnad de kommande tio åren.

Efter en operation och en höst med cellgifter säger han idag att han blir helt återställd till nyår.

Cellgifterna fick honom att tappa håret – men han mådde knappt illa alls.

“Jag hade hoppats slippa fler behandlingar. Men nu har läkarna sagt att det blir två till. Den sista är 13.00 på julafton så vi får se hur vi gör med Kalle Anka i år”, säger Savelend-grundaren.

Hur har det fungerat att ha cancer och samtidigt vara börs-vd? 
“Jag har jobbat heltid hela tiden. Jag vägrade bli sjukskriven även fast läkarna ville det. Man får vara tacksam för att det har funkat så pass bra att arbeta. För på så vis har jag kunnat hålla igång hjärnan”.

Men orkar man verkligen jobba heltid medan man genomgår en cellgiftsbehandling?
“Rent fysiskt har jag aldrig varit i så dålig form, det funkar ju inte att träna förstås. Men jag har en typ av jobb där det faktiskt går att jobba på distans från sjukhuset till exempel. Flera av de som jag låg bredvid hade fysiska arbeten, då blir sjukskrivning en annan fråga”.

Men du måste ha haft en del biverkningar?
“Det värsta var faktiskt att jag fick konstant hicka. Sedan tappade jag förstås håret, vilket faktiskt var något jag bävade lite inför. Jag har haft konstant backslick i alla år. Men å andra sidan började jag se tio år yngre ut. Man tappar ju även allt skägg så jag fick visa leg igen”.

Ludwig Pettersson i sjukhussängen. Foto: Privat 

Pitchen: Lägre risk än börsen

Ludwig Pettersson verkar inte alls trött under samtalet. Han skämtar och ler ofta. Det är svårt att tro att han har varit allvarligt sjuk och fortfarande får cellgifter.

När vi kollar Savelends aktiekurs (den är ner, liksom börsen i övrigt för dagen) utbrister han:

“Jaha, då är det 2 miljoner ungefär som jag har förlorat idag! Men det spelar ingen roll, jag är förstås mycket mer långsiktig än så”, 

Grundaren sitter själv fortfarande på 20 procent av aktierna i Savelend, vilket gör honom klart störst i ägarlistan.

Bolaget har idag 60 anställda och kontor i Sverige, Polen och Finland.

Pitchen till användarna är i grunden enkel: 

Sparkonton ger ingen avkastning. Börsen innebär hög risk. Savelends plattform erbjuder ett alternativ någonstans mittemellan.

Bolaget låter privatpersoner investera i kreditportföljer där tillgångarna är en mix av fakturor, företagslån, konsumentlån, fastighetskrediter och inkassotillgångar. De senaste tolv månaderna har avkastningen i snitt varit 8,92 procent för placerarna. 

“Alla teorier säger att man ska ha åtminstone 10 procent av portföljen i räntebärande placeringar. Men i Sverige har det varit svårt för många, för det har inte funnits bra produkter. Det vill vi ändra på”, säger Ludwig Pettersson.

Foto: Cassandra Grönlund 

Skapar egna krediter 

Den mest uppenbara konkurrenten i Sverige är Lendify, som numera ägs av danska bankutmanaren Lunar.

Enligt Ludwig Pettersson är den största skillnaden mellan bolagen att Savelend själva genererar en stor del av tillgångarna, bland annat via den egna faktureringsplattformen Billecta.

De krediter som du kan investera i kommer alltså inte bara från externa långivare, utan från Savelend-koncernen själv.

“Tanken är att vi på så vis ska få ner kundanskaffningskostnaden. På det här sättet slipper vi marknadsföra oss åt två håll. Vi kan fokusera på att få in investerare i stället för att med två olika budskap men samma varumärke försöka locka in även kredittagare”, säger Ludwig Pettersson.

Ett annat sätt att få in kapital att låna ut hade varit att bli bank och ge ut sparkonton.

Men det vill Savelend undvika.

“Jag har sagt det många gånger förut: Vi kommer aldrig bli en bank. Vi ska vara en förmedlare och inte behöva hantera hela den tunga administration som det innebär att vara bank. På så vis kan vi bli mer lönsamma och skalbara”, säger vd:n.

Än så länge gör dock Savelend förlust, nu senast med 18 miljoner under årets första nio månader.

“Vi skulle kunna vara lönsamma redan nu. Jag vet att det är en klyscha men det stämmer. Vi visade det förra året under covid när vi snabbt blev lönsamma på bara två kvartal. Vi har också sagt att vi ha 25 procents marginal på EBITA-nivå (rörelseresultat före skatt, räntor och avskrivningar, Breakits anmärkning) 2025 i koncernen och att vi redan nästa år ska vara lönsamma i Sverige”.

Foto: Cassandra Grönlund.

Skippar olja, porr och vapen 

En stor trend i finansbranschen är att även kreditgivare ska tänka i termer av klimatpåverkan, och exempelvis välja bort krediter som går till oljeprospektering.

Savelend har tagit avstamp i det globala initiativet The 1.5°C Business Playbook, ett slags manual för företag. 

“Vi håller på att arbeta fram en policy som ska säkerställa att hållbarhetstänket integreras i hela organisationen, från sophantering till inköp och produktutveckling. Eftersom vi är ett fintech-bolag så har vi en ganska miljövänlig produkt från början men vi, som alla andra, måste också göra vad vi kan för att bidra”

Vad väljer ni bort för typ av krediter?
“Vapen, porr och olja jobbar vi inte med. Sedan ska det sägas att just det inte är en jättestor fråga hos oss, för den typen av placeringar är knappt heller aktuella kommersiellt. Det är mer en fråga för storbankerna”.

För Savelend väntar nu en internationell expansion. I somras köpte bolaget upp sin motsvarighet i Finland. Vid 2025 är planen att omsättningen ska överstiga 300 miljoner kronor.

Från aktieägarna fick jag väldigt bra stöttning, det måste jag säga. Jag har fått blombud av okända människor

Ett av Ludwig Petterssons mål har de senaste åren varit att bygga upp en ledningsgrupp som ska klara att driva den expansionen.

“Nu blev jag sjuk i somras och det har faktiskt fungerat bra ändå. Men det hade varit svinjobbigt för två år sedan. Då hade vi inte alls den organisation och de processer som vi har idag, utan mycket mer kretsade runt mig som person. Det här blev ett väldigt bra test för oss, där vår finanschef till exempel klev fram väldigt bra”, säger han.

Du informerade aktiemarknaden om att du var sjuk den 18 augusti. Hur var det?
“Jag berättade för alla mina vänner och andra jag känner samtidigt. Det var svårt att veta hur alla skulle reagera. I vissa fall var det positivt och i andra fall negativt. Det fanns de som kom med matlådor och var superstöttande, och så var det andra som inte gjorde det. Från aktieägarna fick jag väldigt bra stöttning, det måste jag säga. Jag har fått blombud av okända människor”.

Var du rädd för att dö?
“Nej. Jag trodde att jag skulle vara det. Hade du frågat mig för ett halvår sedan hade jag nog trott det, för döden var något som kändes läskigt. Men när det väl hände tyckte jag vara att det var något jag ändå inte kunde påverka”.

Ludwig Pettersson berättar att han direkt bestämde sig för att vara väldigt öppen med sin cancer. Dels för att vara helt transparent mot aktieägarna, men också för att det kan öka sannolikheten att människor donerar pengar till cancerforskning.

Den positiva prognos som han fått hade för 20 år sedan varit en helt annan, berättar han. Det är tack vare de senaste årens medicinska framsteg som det är så pass säkert att han blir helt botad.

“Jag har själv skänkt en del till välgörenhet nu på sistone. Överlag har jag börjar tänka mer att de goda sakerna i livet ska ske här och nu. Jag vill inte vänta med att bidra till ett bättre samhälle. Samma sak med att hjälpa andra företagare genom att investera eller svara på frågor. Där har jag blivit mer omtänksam och vill hjälpa allt jag kan”, säger Savelend-grundaren.

Läs mer