Se hit svenska techbolag - det finns pengar att hämta i London

FlexionLondon

Flexion-teamet.

Breakit

Breakit

London som techhubb utmärker sig med stöd till entreprenörer, fördelaktiga optionsprogram och unika skatteförmåner. Breakit har träffat det svenskgrundade techbolaget Flexion som i dagarna har fått ett innovationsstöd från EU – på nästan 18 miljoner kronor.

I den välmående stadsdelen Chelsea med utsikt över floden Themsen – och en bra bit bort från det hajpade techklustret i Shoreditch – träffar jag bröderna Jens och Per Lauritzson och kollegan Andreas Mac Mahon.

De driver Flexion Mobile, ett plattformsbolag som hjälper mobila spelutvecklare att anpassa spel och appar för distribution i marknader utanför Google Play.

När vi träffas har Flexion precis fått veta att de har beviljats stöd från en EU-fond vars syfte är att uppmuntra innovation.

EU har ett antal fonder som delar ut bidrag till företag som sysslar med till exempel grön teknologi, ren energi – eller innovation inom IT – och stödet ges till ett konkret projekt med en konkret målbild och vision, förklarar Andreas Mac Mahon.

"100-tals företag sökte och en knapp handfull går vidare. Totalt är stödet värt upp till 1,9 miljoner euro. Det är enormt kul!", säger han.

EU finansierar 70 procent av projektet och de utvalda företagen står för resten.

"Att vi som bolag själva finansierar en stor del sorterar bort alla som sitter i en skrubb och har en kul och galen idé. Men få verkar veta om att det här bidraget finns, det är lite synd. Alla svenska startups skulle kunna söka det", säger Andreas Mac Mahon och berättar att de själva fick nys om fonden genom ett cold call och en ”solid pitch” från konsulten som ringde. 

"Vi hade bestämt oss för att borra igenom berget själva för att bli ett framgångsrikt företag. Sen visade det sig att den här hjälpen fanns.", säger han.

Flexions projekt handlar alltså om att hjälpa europeiska utvecklare att distribuera sina spel utanför Google play. 

"EU säger: 'all right, vi hjälper dig så att du får lägre risk och kommer ut på marknaden snabbare'", förklarar Andreas Mac Mahon. 

Bidraget från EU kom lägligt. Flexion håller precis på att avsluta en finansieringsrunda.

Under den senaste kapitalanskaffningsrundan tog bolaget in 1,5 miljoner pund, den här gången tar man in tre miljoner pund, bland annat från den svenske finansprofilen Carl Palmstierna.

Parallellt har bolaget även tagit in kapital från brittiska affärsänglar genom ett så kallat Enterprise Investment Scheme (EIS), ”helt unikt” för Storbritannien, berättar Per Lauritzson.

I korthet är EIS är utformat för att uppmuntra investeringar i mindre företag med hög risk genom att erbjuda en rad skattelättnader för privatpersoner som köper in sig i dessa bolag. De olika skatteincitamenten gör London unikt som techstad.

"Det är en stark signal från staten att man vill driva och stötta innovationer, säger Lauritzson vars bolag även har fått stöd från staten för ett forsknings- och utvecklingsprojekt. Vi hade ingen aning om att dessa stöd existerade, vi var fullt fokuserade på att bygga företaget. Flexion har en ganska annorlunda finansieringsmodell", sammanfattar han.

"Men idag är vi värderade till 20 miljoner pund, har i dagsläget tagit in cirka 5 miljoner pund och betalat noll i kommission. Vi är ett välfinansierat bolag", säger han.

Text: Kina Zeidler

Fakta om Flexion
Grundare: Jens och Per Lauritzson, Andreas Mac Mahon
Bolaget grundades: 2007
Antal anställda: 25
Affärsidé: att bygga en öppen marknad för Androidspel som inte är knuten till individuella appstores eller distributionskanaler.

Bra att ha koll på som entreprenör i London 


Entrepreneurs’ relief 
https://www.gov.uk/entrepreneurs-relief/eligibility
Entrepreneurs’ relief innebär att entreprenörer som gör en exit betalar en skatt på endast 10 procent upp till 10 miljoner pund.

Seed Enterprise Investment Scheme (SEIS)
http://www.out-law.com/en/topics/tax/tax-for-entrepreneurs/seed-enterprise-investment-scheme-seis
Seed Enterprise Investment Scheme riktar sig till investerare som förvärvar nya aktier i bolag med mindre än 25 heltidsanställda för upp till 100 000 pund som mot inkomstskatt kvittas till 50 procent. 

Enterprise Management Incentive (EMI) Options
http://www.out-law.com/topics/tax/share-plans/enterprise-management-incentive-emi-options

The Enterprise Investment Scheme (EIS)
http://www.out-law.com/en/topics/tax/tax-for-entrepreneurs/the-enterprise-investment-scheme1

R&D Tax Credits
https://www.gov.uk/guidance/corporation-tax-research-and-development-rd-relief

EU-BIDRAG FÖR INNOVATION
https://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/

Läs mer