Frän kritik mot bankernas gröna fonder – mäter inte alla utsläpp

Foto: Istockphoto

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Solceller ger högre koldioxidavtryck än bilar enligt bankernas modell.

De svenska storbankerna har alla så kallade gröna fonder som kunderna kan investera i. Fonderna ska göra det lättare för småsparare att investera i gröna och hållbara företag som inte förvärrar eller skyndar på klimatkrisen.

Bankerna påstår dessutom att utsläppen från investeringarna sjunker.

Men nu visar en granskning som Sveriges Radios Ekot har gjort att det finns stora brister i hur bankerna räknar ut vilket koldioxidavtryck fondernas investeringar gör. I själva verket räknas bara en liten del av utsläppen in. 

Tar inte med indirekta utsläpp

I beräkningarna ingår inte miljöpåverkan av materialen som ingår i bolagens produkter eller de utsläpp som blir när bolagens produkter används. Det innebär att till exempel bensinen som används i en bil inte räknas med. För en del branscher som bilindustrin och telekomindustrin står de här, indirekta utsläppen, för nästan 90 procent av den totala miljöpåverkan. 

Med det här sättet att räkna får en fond som investerar i solceller högre klimatavtryck än en som investerar i bilindustrin.

"Det är  absolut en brist och det här är verkligen något som vi vill att företagen och vi själva ska bli bättre på: att redovisa hela kedjan av utsläpp", säger Elisabet Jamal Bergström är hållbarhetschef på SEB investment management.

Bakgrunden är att det inte finns någon standard för hur bolagen ska redovisa sina indirekta utsläpp, en del företag gör det, andra inte.

"Vi kan ju bara mäta det som finns data på", säger Pia Gisgård på Swedbank Robur till Sveriges Radios Ekot.

Läs mer