Sök

Norrlänningens bolag förlorade mot Youtube – nu tar han in kapital för att satsa på livevideoshopping

Streamify
 Johan Klitkou, grundare Streamify. Foto: Press/iStock

Johan Klitkou, grundare Streamify. Foto: Press/iStock

Emil Widhagen

Emil Widhagen

Reporter

För drygt 15 år sen kämpade Johan Klitkou mot den stora jätten på videoplattformsmarknaden.

I år har hans bolag ställt om till livevideoshopping och tar nu in 10 miljoner kronor i en riktad nyemission.

2004 startades Streamingbolaget av Johan Klitkou. Målet var då att skapa en global videoplattform där användare skulle kunna dela sina egna videor. Året efter lanserades Youtube, som bekant vann striden om den globala marknaden för rörligt innehåll. 

Johan Klitkou startade ett drygt decennium senare Streamify, som skulle fokusera på streamingtjänster för sport och musik. Sedan starten är han vd. Bolaget har under 2021 noterats på Spotlight Stock Market. 

Under året har Streamify dock ställt om sitt fokus från att vara en streamingtjänst till att bli ett liveshopping-bolag.

Nu tar bolaget in 10,25 miljoner kronor i en riktad nyemission för att kunna satsa vidare på liveshopping och ta upp kampen med jättar som bland annat Bambuser.

“Det har skett en väldigt stor marknadstillväxt på det här området. Om vi tittar på Kina så vet vi att en fjärdedel av all shopping där sker genom livevideoshopping och det finns all anledning att tro att samma mönster kommer komma hit. Det kommer att bli en massmarknadsadoption, livevideoshopping kommer att ske hos alla e-handlare inom en snar framtid”, säger Johan Klitkou. 

Johan Klitkou utvecklar varför just Streamify är väl placerade för att kunna lyckas på den konkurrensutsatta marknaden. 

“Vi har en position som ingen annan har. Vi har en duktig branschkollega i Bambuser som jobbar med stora kunder inom fashion men vi har en annan affärs- och teknikmodell. Vi satsar på livevideoshopping som är mer i harmoni med e-handlarnas affärsmodell. Vår plattform är enklare att komma igång med och ger mindre kostnader som är mer förutsägbara för bolagen”.

Hittills har man hunnit skriva avtal med bland annat fastighetsbolaget Diös och IFK Göteborg.

“Ett resultat av vår affärsmodell är att den välkomnar kunder från andra branscher som inte är renodlade e-handlare. Diös och alla andra i fastighetsbranschen upplever utmaningar med att fysiska butiker går knackigt. De ser nu en möjlighet att erbjuda en hybridmodell genom livevideoshopping där man kan visa upp fastigheten. Även IFK Göteborg har alla parametrar för att lyckas. Genom livevideoshopping kan man sälja produkter som halsdukar och matchtröjor via deras väldigt starka profiler”, säger Johan Klitkou. 

Johan Klitkou berättar också att det finns flera lärdomar att dra från åren som han konkurrerade med Youtube. 

“Den bästa produkten vinner inte alltid. Vi var faktiskt, tro det eller ej, väldigt tidigt ute på videoplattformsmarknaden. Idag vet jag att det är många andra delar som måste fungera för att man ska nå högt ställda mål. Vi skulle exempelvis ha hittat rätt finansiärer tidigt. Då var jag väldigt ung och hade inte samma kontaktnät som jag har idag. Det hade alltid varit otroligt utmanande att konkurrera med Youtube men vi hade definitivt kunnat vara en mycket starkare konkurrent än vad vi i slutändan blev med Streamingbolaget”,

Läs mer