Eva Fors: "Jag äter gärna sill med Robyn och Cristina Stenbeck"

17 frågor
Eva Fors: "Jag äter gärna sill med Robyn och Cristina Stenbeck"

Eva Fors. Foto: Press

Sara Lindmark

Reporter

Nu startar vi helgkonceptet "17 frågor" – här lär du känna Sveriges tech- och startupprofiler på ett nytt och underhållande sätt.

Först ut i vår nya frågeserie är Eva Fors. Hon har tidigare jobbat i 20 år på Microsoft och är nu vd på IOT-bolaget Yanzi Networks. 

1. Vad sysslar du med?
"Yanzi Networks är en startup som har utvecklat en internet of things-plattform för smarta byggnader. Våra kunder är facility management-företag och fastighetsägare i Norden och England. Jag är vd på Yanzi Networks sedan oktober förra året."

2. Om du inte gjorde det du gör, vad skulle du göra då?
"Att driva ett eget hotell i Italien tillsammans med min familj. En oas ute på vischan mellan olivlundarna, gärna nere i Apulien, där jag ska pyssla med citronträden, få utlopp för min hobby att fixa knasiga blomsterarrangemang, servera bländande matupplevelser och en riktigt skön vibe till stressade gäster som behöver logga ut."

3. Vilken uppfinning ser du mest fram emot?
"Jag har tyvärr sett cancer alldeles för många gånger på nära håll, så att knäcka den nöten ser jag verkligen fram emot." 

4. Vilket beteende tål du verkligen inte?
"Dolda agendor är ofta både frustrerande och energidränerande att hantera." 

5. Hur mår du just nu?
"Intensivt är en bra sammanfattning på hur livet är just nu – det är ett högt tempo i en startup och med begränsade resurser så vi är alla lite av tusenkonstnärer. Det ska bli skönt att få komma upp till Åre ett par dagar över påsken för att åka skidor med familj och vänner." 

6. Vad är din största bragd någonsin?
"Att få barn är svårslaget. Så jag är stolt över två bragder – varje dag i veckan."

7. Om du fick välja en annan person att leva som, vem skulle det vara?
"Grace Hopper, en kommendörkapten i amerikanska flottan som var pragmatiskt lagd och tyckte det var onödigt krångligt att programmera beräkningsautomaterna och kom på idén att göra ett program som kunde översätta text till datorspråk, en kompilator. Hennes Flow-Matic från 1952 lade grunden för programmeringsspråket Cobol. En förebild!"

8. Vilka är dina favoritinnovationer/uppfinningar?
"Jag kan inte leva utan uppkoppling, som jag är aningens för beroende av och livet blir bra mycket enklare med en GPS för mig som saknar lokalsinne."

9. När är du som mest produktiv?
"Jag får väldigt mycket energi av att vara i sammanhang med många människor omkring mig och ett högt tempo. Sen får jag väldigt mycket gjort vid köksbordet när resten av familjen har gått och lagt sig."  

10. Vilka fiktiva förebilder har du?
"Rey i senaste Star Wars The Force Awakens är cool och Ellen Ripley i Alien håller fortfarande." 

11. Om du hade 10 miljoner kronor, vilket/vilka bolag skulle du investera i då?
"Nanoteknologi, clean tech och fintech är spännande nischer. Men jag lägger in hela slanten i Yanzi Networks." 

12. När gjorde du bort dig rejält senast, och hur?
"I förra veckan var jag på väg från stan till kontoret i Kista. Stannade för rött ljus, började fippla med min mobiltelefon, och noterade ett SMS med dramatiskt innehåll. Trafikljuset slog om till grönt, jag rullar framåt men bilen framför med den gröna ”ÖVNINGSKÖRNING”-skylten hade inte riktigt hittat dragläget… så jag körde sakta men säkert rakt in i den stillastående bilen. Inte vidare elegant men som tur var blev det inga större skador." 

13. Vilken techkändis vill du absolut inte fira midsommar/jul med?
"Jag vänder på frågan och bjuder gärna in Robyn, Sara Öhrvall och Cristina Stenbeck till en sillunch en solig midsommar ute i skärgården – övertygad om att det skulle bli ett spännande möte." 

14. Vilken pryl tar du alltid med dig på semester?
"Utöver det mest uppenbara svaret - min mobiltelefon – så har jag alltid med mig ett par sköna Converse och en varm yllesjal för kalla flygplan och kvällar. Och en påse nötter – jag blir grinig när jag blir hungrig." 

15. Vad är utmärkande för folk du gillar att umgås med?
"Att de är mina motsatser och att jag kan lära mig massor om både mig själv och andra  – att få andra perspektiv är extremt inspirerande." 

16. Vilken enskild egenskap skulle du helst haft?
"En skopa mer tålamod skulle hjälpt mig i ett antal situationer både på jobbet och privat." 

17. Hur skulle du helst dö?
"Ka-boom – i farten! Jag lever efter att inte skjuta upp saker jag vill göra och uppleva -  hela vägen in i kaklet. Och jag håller tummarna för att jag och mina kära får vara friska fram till the big bang."

Läs fler artiklar
LÄS MER