Twitter fyller 10 år – men det är få svenskar som använder tjänsten

Twitter
Twitter fyller 10 år – men det är få svenskar som använder tjänsten

Jack Dorsey, grundare och vd för Twitter. Foto: Mary Altaffer/TT.

Sara Lindmark

Reporter

På måndag är det exakt tio år sedan världens första tweet skrevs av grundaren Jack Dorsey. Men få svenskar använder den sociala tjänsten.

I juli 2006 lanserades Twitter för allmänheten. Även om användadet i Sverige nästan fördubblats de senaste tre åren använder inte ens var fjärde svensk internetanvändare mikrobloggen. Endast sex procent använder Twitter dagligen, visar statistik från Internetstiftelsen i Sverige, IIS.

“Den genomsnittlige twitteranvändaren är en ung, högutbildad man i Stockholm,” säger Pamela Davidsson, specialist på internetstatistik på IIS.

74 procent av de svenskar som använder Twitter bor i en stad och 26 procent bor på landsbygden. Det är vanligare att använda Twitter i Stockholmsområdet (28 procent) och i Västsverige (21 procent) än i mellersta Norrland (17 procent).

“Trots att Twitter är ett av de mer välkända sociala medierna så är det väldigt få svenskar som faktiskt använder tjänsten. Det kan vara värt att tänka på när medierna rapporterar om Twitterstormar," säger Pamela Davidsson.

Problemen har hopats runt Twitter den senaste tiden. Aktiekursen har fallit tungt på börsen i år och flera toppchefer har valt att lämna bolaget. Antalet användare har också stått still. I dag finns runt 320 miljoner användare runt om i världen.

Nyligen skrev vi om att mikrobloggen betalar extra för att få personalen att stanna kvar på jobbet.

Läs fler artiklar
LÄS MER