Sök

Used By användes inte – avvecklas av nya ägaren

Used bye-handelSecond hand
Elin Ryer och Used Bys projektledare Michelle Magnusson. Foto: Press/iStock

Elin Ryer och Used Bys projektledare Michelle Magnusson. Foto: Press/iStock

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Trots namnkunniga investerare och många profiler – Used By läggs ned.

Secondhand-plattformens försäljning lyfte aldrig riktigt och ägarna ser små möjligheter till lönsamhet.

Used By föddes 2015 när Elin och Jakob Ryer, Stefan Lidström, Christer Andersson (pappa till Elin Ryer och en av Odd Mollys grundare) grundade bolaget. Hannah Widell och Amanda Schulman har också funnits med i ägarlistan, så även fastighets- och börsprofilen Ilija Batljan som satsade pengar under 2017. 

Bolaget, vars affärsidé var att erbjuda second hand-kläder över nätet, såldes sedan i en aktiebaserad transaktion till de då finansiellt pressade klädbolaget Odd Molly i slutet av 2019. 

Sommaren 2021 kom nästa ägarmässiga förändring. Det börsnoterade textilåtervinningsbolaget We Are Spin Dye, kallat WRSD, köpte då modeverksamheten i Odd Molly som i samma veva höll på att omvandlas till ett renodlat fastighetsbolag. I den affären ingick Used By. 

Nu, det vill säga mindre än ett halvår senare, har man kommit till insikten att det är bättre att Used By läggs ned. 

“Bakgrunden till beslutet är bland annat att verksamheten i Used By har ytterst begränsade intäkter och saknar synergier med övriga modeverksamheten. Vidare bedömer styrelsen att möjligheten att nå lönsamhet inom Used By är små”, skriver WRSD i ett pressmeddelande på måndagen. 

Used By förväntas göra en förlust på 6,5 miljoner kronor för 2021, enligt WRSD. 

Bolaget kommer avvecklas under det fjärde kvartalet och den processen väntas kosta 1 miljoner kronor. WRSD tar därutöver en nedskrivning på 13 miljoner kronor. 

WRSD:s vd Andreas Andrénn säger till Breakit att bolaget har försökt att sälja verksamheten, men att dessa försök inte har gått i lås. 

När Breakit går in på Used By:s sajt på måndagen hittar bilder på anslutna profiler, däribland Camilla Läckberg och Martina Bonnier, men ingen information om att verksamheten håller på att läggas ned. 

Läs mer