Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Annonssamarbete med GodEl & Ellevio

”Det känns fantastiskt att få bekräftelse på att vi verkligen gör något bra för samhället”

John Diklev, vd på Krafthem och och Peter Ringstad, vd på Ligna Energy. Foto: Christian Åslund

Åtta finalister har blivit två vinnare. Förra veckan stod det klart att Krafthem och Ligna Energy vann prispotten på 2 miljoner kronor i tävlingen Startup 4 Climate som arrangeras av GodEl och Ellevio.

Energiomställningen har en avgörande roll för att lösa klimatkrisen. Därför anordnade GodEl och Ellevio för andra året i rad norra Europas största innovationstävling inom energisektorn – Startup 4 Climate. En tävling där unga företag med innovationer eller produkter inom energifältet tävlade om två miljoner kronor och personlig coachning från någon ur juryn. I en direktsändning från FN:s klimattoppmöte COP26 förra veckan korades vinnarna Krafthem och Ligna Energy. 

Här kan du läsa mer om vinnarna!

”Viktigt och värdefullt”

John Diklev, vd på Krafthem och Peter Ringstad, vd på Ligna Energy, var både sprudlande glada när vi pratar med dem morgonen efter att de vunnit tävlingen Startup 4 Climate. 

”Det känns fantastiskt att få bekräftelse på att vi verkligen gör något bra för samhället. Vi är ett gäng som sitter och knackar kod hela dagarna och med denna vinsten får vi bekräftelse på att det faktiskt också leder till något bra”, säger John Diklev, vd och grundare på Krafthem. Ett bolag som grundades 2020 och som skapat ett virtuellt kraftverk som skapar balans mellan elproduktion, lagring och konsumtion.

Peter Ringstad, som är vd på Ligna Energy, som utvecklar grön energilagring genom att skapa biobatterier av restprodukter från skogsnäringen, håller med John Diklev och betonar värdet av att få den här bekräftelsen när man driver ett startupbolag. 

”Det känns jätteroligt. Det är väldigt uppmuntrande för oss som startup att få bekräftelse på att vi gör något viktigt och värdefullt. Konkurrensen var stenhård och alla åtta finalister har verkligen innovationer som tillsammans gör stor klimatnytta. Det gör att det känns ännu roligare att bli korad som vinnare”, säger Peter Ringstad.

Så spenderar de pengarna

Bolagen, som båda är startups och endast har ett fåtal anställda på heltid, får nu en miljon kronor var att investera i sina bolag. Pengar som kommer väl till pass i deras tillväxtresa.

”Vi kommer att investera pengarna till att stärka upp vår marknadsföring och vårt sälj. Vi har sedan starten 2018 i huvudsak arbetat med tekniken, för att få fram en bra produkt. Nu är det dags för oss att fokusera på att komma ut på marknaden. Idag har vi sålt 1000 enheter av vår produkt – det vill vi växla upp under året”, säger Peter Ringstad.

På Krafthem, som grundades 2020, har man också en plan för hur man ska spendera prissumman.

”Vi kommer att satsa pengarna på att bli fler. Idag är vi nio anställda varav sex personer som jobbar heltid. Under året hoppas vi på att rekrytera fler för att kunna fortsätta att utveckla vår produkt. Med hjälp av de här pengarna hoppas vi att tillväxtresan går snabbare”, säger John Diklev.

Tävlingen Startup 4 Climate är ett initiativ från GodEl och Ellevio som tillsammans bidrar med prispotten på 2 miljoner kronor. Detta var andra året som tävlingen anordnades.

Här kan du läsa mer om vinnarna!

Startup 4 Climate

Innovationstävlingen Startup 4 Climate anordnas av GodEl och Ellevio i samarbete med THINGS i syfte att accelerera energiomställningen. De bästa idéerna med störst mätbar klimatnytta vinner.
Tävlingen öppnade i maj och var öppen för nomineringar fram till 1 september. I oktober presenterade juryn sin shortlist med åtta finalister. 
Den 11 november korades de två vinnande bolagen Krafthem och Ligna Energy som tillsammans fick dela på 2 miljoner kronor.
Juryn som utsåg vinnarna bestod av Johanna Mossberg chef Energi RISE, Jane Walerud investerare, Lina Bertling Tjernberg professor i energisystem KTH, Stefan Krook grundare GodEl och Kivra, Johan Lindehag vd Ellevio. Nästa års omgång av Startup 4 Climate annonseras våren 2022

 

Läs mer