Hårdvaruhubben Things väljer in Tobii-grundare i sitt hall of fame

Tobii Things
Hårdvaruhubben Things väljer in Tobii-grundare i sitt hall of fame

Jonas de Lange

Reporter

Mannen bakom ögonstyrningstekniken hyllas av Stockholms hårdvarubolag.

John Elvesjö, medgrundare och vice-vd på ögonstyrningsbolaget Tobii, blev i torsdags medlem nummer två i Things hall of fame, som kan beskrivas som en sorts hyllningsklubb.

“Det känns kanonkul att få ett pris av ens likar. Det är andra hårdvarunördar som sitter på Things. Det är en väldigt speciell utnämnelse”, säger John Elvesjö.

“Vi har inkluderat honom i det vi kallar för ‘exceptionella individer som gör saker bättre’. Det handlar om folk som har tagit en idé och gjort den idén till ett faktiskt bolag”, säger Linda Krondahl, vd på Things.

F.v: Pär Hedberg och John Elvesjö

John Elvesjö grundade Tobii 2001 tillsammans med Henrik Eskilsson och Mårten Skogö.

“Vi kom in i en tid när många vände ögonen mot appar, e-handel och IT-tjänster. Jag skulle önska att det fanns något i stil med Things när vi drog igång. Det är jätteviktigt för att skapa uppmärksamhet och få folk att samarbeta. Hårdvarubolag är lite speciella och kräver speciell kompetens och utrustning”, säger han och fortsätter:

“Vi har en väldigt stark hårdvarutradition i Sverige med bolag som Ericsson och Electrolux till exempel. Ikea är egentligen också hårdvara på sätt och vis. Det är jättekul att vi är så bra i Sverige på att utveckla appar men hårdvara har en kanske ännu större potential att omkullkasta branscher fullständigt. Därför känns det väldigt kul med Things. Det är väldigt stort att vara med i deras hall of fame.”

Som exempel på omkullkastande innovationer lyfter han bland annat fram internet of things, eller sakernas internet, och virtual reality.

“VR är ett lysande exempel på hur en hårdvarupryl kan bilda en helt ny ekonomi och underhållningsform. Har man inte de där linserna och skärmen så hade det aldrig blivit av. Sedan har du hela wearablesidan också såklart. Det är bara några av innovationerna som verkligen har satt hårdvaruindustrin på tapeten de senaste tre-fyra åren”, säger John Elvesjö.

Vilka av Things bolag skulle du säga har störst potential?

“Oj, det är jättesvårt att säga. Det är olika bolag som är bra på olika saker. Vissa har störst teknisk verkshöjd, andra har störst marknadspotential. Om man ska lyfta fram något så är det väl de som ligger bakom hela kontoret, alltså Linda (Krondahl), Magnus (Melander) och Pär (Hedberg). De har fått till en enorm cirkus både på Sting och Things. Det är helt omöjligt att det inte kommer ut en massa intressanta bolag därifrån”, säger han.

Läs fler artiklar
LÄS MER