Sök

Storytels kontring: förvärvar USA-bolag

SpotifyStorytelLjudböcker

Daniel Ek, vd Spotify och Jonas Tellander, vd Storytel.

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

På torsdagskvällen förvärvade Spotify ett ljudboksbolag i USA.

På fredagsmorgonen kom Storytels svar. Bolaget köper amerikanska Audiobooks.

Sent på torsdagskvällen kom beskedet att Spotify förvärvar det amerikanska ljudboksbolaget Findaway. Budskapet från Spotify var att satsningen på ljudböcker nu kommer intensifieras.

Mindre än ett halv dygn senare kom motdraget från Storytel som också vill bli en global dominant inom ljudböcker. Storytel förvärvar Audiobooks.com som beskrivs som “en av de ledande tjänsterna för ljudboksupplevelser” i USA där Storytel tidigare inte haft någon närvaro. 

“Storytels förvärv av Audiobooks.com lägger grunden för ljudboksföretagets etablering i USA och engelsktalande delar av världen och följer bolagets uttalade strategi om expansion på mogna marknader”, skriver bolaget. 

Storytel berättar i pressmeddelandet inte vad bolaget betalar för Audiobooks men skriver att det kommer att finansieras med nuvarande kassa och genom att Storytel tar ett lån om 500 miljoner kronor. Säljare är investmentbolaget KKR.

Under den presentation som Storytel anordnade på fredagen framkom att Audiobooks kommer att omsätta cirka 300 miljoner kronor under 2021 och att bolaget har cirka 170000 abonnenter. Storytel har, som jämförelse, cirka 10 gånger fler. 

Noterbart är att Storytels förvärv även omfattar poddar, ett segment som Spotify storsatsat på under senare tid. 

"I appen finns ett förstklassigt innehåll, bestående av 300 000 ljudböcker från hundratals stora förlag, såväl som miljontals poddar och annan typ av ljudunderhållning", skriver Storytel om Audibooks. 

Samarbetet står fast

Spotify och Storytel aviserade i våras ett samarbete som kortfattat går ut på att Storytels titlar blir tillgängliga på Spotifys plattform. Denna funktion skulle lanseras i det fjärde kvartalet, men har försenats. 

De inblandade bolagen sa inte något om samarbetet i sina pressmeddelande, men på fredagens telefonkonferens var budskapet från Storytels vd klart: Samarbetsplanerna ligger fast. 

Läs mer