Sök

Finanskändis backar upp startup som ska få äldre att röra på sig

Magnea

Magneas grundare. Foto: Pressbilder

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Finansprofilen Mikael Syding har investerat i e-hälsobolaget Magnea - som precis skrivit avtal med Karolinska institutet.

Den 29 mars lanserar e-hälsobolaget Magnea sina bärbara sensorer, som ska få sjukhuspatienter och äldre att röra på sig mer. Bolaget samlar in data som sedan analyseras med hjälp av AI (artificiell intelligens).

“Målet är att likställa fysisk aktivitet med läkemedel och kirurgi inom preventiv sjukvård. Det är superviktigt att röra på sig, det minskar risken för massa följdsjukdomar, men det är mycket lättare att bara ge någon ett piller”, säger Johan Hedevåg, vd och läkare, som grundat bolaget tillsammans med Arnrun Thorsteinsdottir, Henrik Gradin och Kim Westin.

Bolaget har tagit in 1,9 miljoner kronor i riskkapital från affärsänglarna Elis Nemes, grundare av Finninvest, och finansprofilen Mikael Syding, tidigare hedgefondförvaltare som numera bloggar och driver podcasten 25 minuter. 

Magnea har också tagit ett lån från Almi på 2 miljoner kronor.

Sensorerna kopplas ihop med en plattform där vårdpersonalen kan se patientens rörelsemönster, exempelvis om någon ramlat eller legat för länge på en sida, samt en larmcentral.

Efter sommaren kommer bolaget också lansera ett program där användarna får rörelsemönstren visualiserade för sig.

“Sedan får de utifrån det själva välja ett motivationsprogram. Tanken är att de på så sätt ska vilja röra sig mer, det blir patientbaserat och roligare eftersom det sker på ett mer gamifierat sätt”, säger Johan Hedevåg.

Bolaget har inlett ett samarbete med det privata vårdbolaget Attendo och tecknade i veckan även avtal med Karolinska Institutet.

"Det är en mycket viktig referenskund inom ett nytt marknadssegment för oss. Vi ser en stor potential för ett långsiktigt samarbete", säger Johan Hedevåg. 

Läs mer