Sök

Explosiv ökning av techjobb i Sverige – så mycket växer branschen

NorthvoltZimplerRekrytering

Från vänster: Katarina Borstedt, tillväxtchef på Northvolt, och Linda Höglund, HR-chef på Zimpler. Foto: Press / Istock

Emil Widhagen

Emil Widhagen

Reporter

Antalet anställda i techindustrin ökade med 25 procent förra året, enligt Breakits kartläggning.

För bolagen innebär det en intensiv jakt på personal – i vissa fall efter kompetenser som inte existerar i Sverige överhuvudtaget.

“När du får gåshud i intervjurummet, då är det rätt”, säger snabbväxaren Zimplers HR-chef.

Det kokar av aktivitet i den svenska startupbranschen. Mångmiljardbelopp investeras i de snabbväxande teknikbolagen – som tar allt mer plats i samhället.

Det återspeglas tydligt i siffrorna för antalet anställda i branschen.

Breakit har gått igenom de senaste boksluten i 250 heta techbolag inom vårt bevakningsområde.

Vår data visar att företagen på listan har totalt nästan 37.000 anställda – en uppgång med cirka 25 procent från 2019 till 2020.

Blixtsnabb ökning för Northvolt 

Ett av bolagen som växer allra snabbast är batteritillverkaren Northvolt. Under 2020 gick man från 390 till 740 anställda i bolaget och under 2021 har man ökat till cirka 2000 anställda. 

Under 2020 påbörjades bygget av bolagets nya fabrik i Skellefteå vilket krävde rekrytering av personal. I år har bolaget gått från 50 till 500 anställda i Skellefteå och ytterligare personal har rekryterats till huvudkontoret i Stockholm relaterat till den norra etableringen. 

Mest personal förra året anställdes dock till Västerås-fabriken som startade 2019 och som verkligen tog fart under 2020. 

Katarina Borstedt är tillväxtchef på Northvolt. Hon är ansvarig för att hitta kompetensen som behövs till det snabbväxande bolaget.

“Det är otroligt brett i vilka vi anställer. Man kan dela in de vi anställer i två huvudsakliga grupper, ingenjörer och produktionspersonal. Hittills har det främst varit ingenjörer som vi har anställt men framöver kommer de stora volymerna att vara produktionspersonal när vi skalar upp fabrikerna”, säger Katarina Borstedt.

Northvolts grundare Peter Carlsson måste konstant jaga personal. 

Det finns förstås en del utmaningar kopplade till att växa så snabbt som Northvolt gör.

“Man kan säga att vi har två huvudsakliga utmaningar relaterat till rekrytering. En utmaning är att hitta tillräckligt många med rätt kompetens, gärna som de facto tidigare har jobbat med batteriproduktion och med utmaningarna som det medför. En annan utmaning är att är att hitta all volym i personal som krävs till produktionen. Vi måste locka in nya till den här industrin och få in folk som kan tänka sig att flytta norrut”, säger Katarina Borstedt.

Folk från 100 länder 

Idag finns över 100 nationaliteter representerade på Northvolt. Många ingenjörer har rekryterats från Asien där en stor del av världens batteriproduktion tidigare har funnits. Framöver hoppas dock bolaget på att man ska kunna anställa ännu fler från Sverige. 

“Vi fortsätter att bygga kompetensen som krävs för vår batteriproduktion i Sverige. Vi har egna utbildningar för att utbilda produktionspersonal men vi har också ett stort behov av att det finns tillräckligt många ingenjörsutbildningar för att få täcka de stora behovet av kompetens som kommer fortsätta att växa”, säger Katarina Borstedt.

Att Northvolt bygger en helt ny marknad ger dock bolaget möjlighet att ligga i framkant i att anställa kvinnor jämfört med många andra ingenjörstäta branscher enligt Katarina Borstedt. 

“Vi vill attrahera så många kvinnor som möjligt. Vi har en fördel av att vi inte har någon gammal kultur som sitter i väggarna, vi har goda möjligheter att skapa en bransch som lockar många kvinnor. Vi ser bland annat till att personalen på golvet är så jämställd som möjligt genom att reglera vilka vi tar in på våra internutbildningar. Idag är vi ca 30 procent kvinnor på bolaget men den långsiktiga ambitionen är det ska vara 50 procent”. 

Johan Strand är ny vd på Zimpler. Foto: Zimpler / Unsplash​

Zimpler: Mer hjärta om rekryteringsteamet finns inhouse

Ett annat bolag bland de 250 på Breakits lista är Zimpler. Bolaget höll en låg rekryteringstakt under 2020 men har sedan dess anställt i rasande fart och ökat från runt 30 anställda till över 100 hittills under 2021.

Zimplers HR-chef Linda Höglund har tidigare jobbat i fyra och ett halvt år på Klarna med samma frågor (men ska inte förväxlas med den person med samma namn som idag är operativ chef på Klarna).

Hon säger att snabba och många rekryteringar ställer en rad tuffa krav på bolaget.

“Först måste man ha ett riktigt bra rekryteringsteam på plats. Jag tycker att det teamet ska finnas inhouse. Då finns det ett hjärta och de tror på bolaget genuint. Då blir det mycket enklare. Om du har rekryteringen outsourcad får du inte samma dedikation”, säger Linda Höglund.

Zimpler använder framförallt Linkedins sökverktyg för att leta kandidater. Rekryteringsteamet har i uppdrag att för varje roll välja ut tre kandidater – två med klassisk bakgrund och ett så kallad wild card. 

Oftast blir det så att Zimpler väljer wild card-kandidaten.

“Vi går på magkänsla. Det kanske man inte får säga men så är det. Det spelar ingen roll hur många analyser och tester du gör av en kandidat om du inte har rätt känsla. När du får gåshud i intervjurummet, då är det rätt”, säger Linda Höglund.

Välj själv om du vill in till kontoret 

I efterdyningarna av den värsta covid-pandemin har Zimpler tagit fram en ny policy för distansjobb. 

Den går kortfattat ut på att de anställda får jobba varifrån de vill så länge de stannar i det land där de är anställda – det sistnämnda av lagstiftningsskäl.

Samtidigt kommer bolaget fortsätta investera i sina kontor och uppmana anställda att komma in dit.

“Vi vill fortsätta ha så coola och trevliga kontor som möjligt. Men man kan inte både säga att man är en modern och nytänkande arbetsgivare, och samtidigt tvinga in alla till kontoret. Utan var och en får välja själva utifrån vad som passar dem”, säger Linda Höglund.

Läs mer