"Det är dags för ett försvarstal till det utskällda optionsförslaget"

Optioner
"Det är dags för ett försvarstal till det utskällda optionsförslaget"

Magdalena Andersson.

Breakit

Det hårt kritiserade förslaget om mer förmånliga optioner i startups är förmodligen det bästa som överhuvudtaget går att genomföra på kort sikt. Det säger Olle Aronsson i Breakits podcast.

Veckans hetaste potatis i den svenska startupindustrin är utredningen om optioner. En rad företrädare för branschen har sågat förslaget, bland annat eftersom större bolag undantas liksom många fintechbolag - som inte får använda de nya mer förmånliga reglerna.

I det senaste avsnittet av Breakits podcast, som publiceras på fredagen, säger Olle Aronsson att förslaget må vara bristfälligt - men i alla fall realistiskt.

"Branschen har önskat sig ett snabbspår för att reglerna ska kunna träda i kraft så snart som möjligt. Utredaren har då skapat ett förslag som relativt snabbt kan godkännas av EU-kommissionen. Då är det här nog det bästa man kan få på kort sikt", säger han.

Vad gäller de större bolagens kritik mot att de inte får utnyttja de mer förmånliga reglerna säger Olle Aronsson att det var helt väntat att regeringen skulle tycka att det var för dyrt.

"En del personer verkar leva i en drömvärld där man inte behöver ta hänsyn till de politiska realiteterna. Det vore förstås önskvärt för branschen med en skattesubvention på flera miljarder, men ingen insatt person kan ha trott att det skulle bli av i dagens samhällsklimat", säger han.

Lyssna på veckans Breakit-podd HÄR.

Läs fler artiklar
LÄS MER