Spotify tvingas betala 170 miljoner i royalities efter stämning

Breakit - Spotify tvingas betala 170 miljoner i royalities efter stämning

Johanna Ekström

Reporter

Uppgörelsen innebär att låtskrivarna ska kunna kräva ersättning från Spotify för vissa alster. Det kommer att kosta det svenska musikbolaget mångmiljonbelopp.

Beskeden om rättsprocesser mot Spotify har duggat tätt. Så sent som i januari stämdes bolaget på 1,7 miljarder av en rad artister som anser att de inte fått sina royalites.  

Nu har Spotify nått en förlikning i en av processerna, med den amerikanska organisationen National Music Publishers’ Association (NMPA).

Förlikningen innebär att kompositörerna och låtskrivarna ska kunna kräva ersättning från Spotify för vissa alster som använts på den amerikanska versionen av streamingtjänsten, skriver Musicbusinessworldwide. The Verge skriver att det handlar om summor på 21 miljoner dollar eller 170 miljoner kronor i roaylties och bonusersättningar. 

Enligt NMPA innebär förlikningen att man får en stor "bonusfond" som motsvarar en betydande andel av de obetalda royalties som Spotify "sitter inne på”.

Organisationen menar att förlikningen innebär att det framöver kommer bli lättare för upphovsrättsinnehavare att kräva ersättning från streamingbolag.

“NPMA:s mål har hela tiden varit att se till att utgivare och låtskrivare ska få de pengar de förtjänar”, säger organisationens vd David Israelite i ett uttalande.

Spotifys globala kommunikationschef Jonathan Prince säger i ett uttalande att det hela tiden har varit Spotifys avsikt att ersätta låtskrivarna.

"Vi uppskattar det hårda arbete som alla på NMPA lagt ner för att vi skulle nå den här uppgörelsen och vi ser fram emot framtida samarbeten med dem". 

Läs fler artiklar
LÄS MER