Så hjälper de scaleup-bolag att resa tillväxtkapital – från resans början till att kapitalet landar på kontot

Karin Holmberg

Hur går det till när snabbväxande techbolag reser kapital för att finansiera expansion och fortsatt tillväxt, och hur får man kontakt med de bästa investerarna som kan bistå med mer än bara kapital? På SV Ventures hjälper man snabbväxande bolag att hitta rätt investerare för att ta sig till nästa nivå och rådger bolagen hur man bäst positionerar verksamheten för att attrahera rätt typ av kapital.

Sverige har vuxit fram som en av världens främsta marknader när det kommer till snabbväxande techbolag. Men explosiv tillväxt kräver kapital, och hur går det egentligen till när bolagen reser kapital för att växa? Vi frågade Erik Arnetz, VD på SV Ventures som är specialiserade på att hjälpa just onoterade techbolag som letar nya investerare och nytt kapital.

”Vi är mer eller mindre ensamma om att ha specialiserat oss helt och hållet på den onoterade marknaden för tech- och tillväxtbolag. I och med den glödheta marknaden för techbolag och det stora intresset för onoterade investeringar i Sverige träffar vi en enorm mängd bolag som söker kapital för att expandera sin verksamhet, men likt en riskkapitalfond är vi tvugna att prioritera hårt avseende vilka bolag vi tar oss an, och väljer bara att hjälpa bolag vi själva skulle investera i. Genom vårt nätverk representerar vi många investerare med stora tillgångar, både privatpersoner och institutioner, och arbetar alltid för att säkerställa att det blir en så lyckad affär som möjligt för båda parter”, säger Erik Arnetz. 

Är du ägare till ett onoterat techbolag och är på jakt efter rätt investerare för att ta er till nästa nivå? Läs mer om SV Ventures och hur vi kan hjälpa er här!

Handlar om att hitta rätt

I och med det ökade intresset för onoterade techbolag i landet har det varit en stark tillström av nya investerare till marknaden under de senaste åren, alla med målet att hitta nästa unicorn att investera i. Att hitta passiva pengar har därmed blivit enklare med åren, men att hitta rätt investerare för bolaget och fasen bolaget befinner sig i kan vara desto svårare. 

”När man reser kapital bör man som bolag alltid ställa sig frågan vad det är för typ av investerare man är ute efter, och om det är någon specifik erfarenhet eller kunskap man saknar hos nuvarande ägare som skulle kunna vara till fördel för bolaget framåt. Att hitta rätt aktiv investerare kan bidra med så mycket mer än bara kapital.”, säger Erik och fortsätter:

”Varje process är unik, men från det att vi tar oss an ett bolag tills att kapitalet är på bolagets konto så tar det oss ungefär 8–10 veckor. Vi börjar alltid med att tillsammans med bolaget sätta ihop ett material som tydligt positionerar bolagets verksamhet, var de befinner sig idag, hur vägen ser ut framåt samt ett underlag som underbygger bolagets värdering. Vi går sen ut till ett mindre antal investerare som vi vet är intresserade av typen av bolag i fråga, vilket sedan slutar i en förhandling parterna emellan.”

Scaleup-bolag

Hos SV Ventures arbetar man primärt med så kallade scaleup- eller growth-bolag som redan hunnit med att göra ett par investeringsrundor sedan tidigare.

”Då våra transaktioner i regel rör sig i storleksordningen 50-100 miljoner så är det oftast bolag som visar en kraftig omsättningstillväxt, finns på flera geografiska marknader och har en tydlig struktur på plats som vi arbetar med. Med det sagt händer det att vi kommer in i ett tidigare skede men i regel är det ganska mogna bolag vi tar oss an”, säger Erik.

”Drivs inte av att göra flest – men rätt”

Under de senaste åren har SV Ventures hjälpt ett flertal av de större techbolagen på den svenska onoterade marknaden. Gordon Delivery, Barnebys, Doktor.se och Instabox är några av de bolag de hjälpt resa kapital i storleksordningen mellan 15 och 100 miljoner. Men att göra flest affärer är inte det som driver SV Ventures – det handlar istället om att göra rätt affärer.

”Vi är noga när vi väljer vilka företag vi jobbar med. För oss är som sagt det viktigaste i alla våra transaktioner att vi kan leverera ett bra värde för både bolagen och investerarna. Exempelvis har de investerare som genom oss gick deltog i Instabox runda 2018 nu gjort närmare 20 gånger pengarna, och de i Doktor.se 2019 har gjort mer än 5 gånger pengarna. För oss handlar det inte om att göra flest affärer – utan att göra rätt affärer”, säger Erik.

Är du ägare till ett onoterat techbolag och är på jakt efter rätt investerare för att ta er till nästa nivå? Läs mer om SV Ventures och hur vi kan hjälpa er här!

Läs mer