Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Storytel sänker sin prognoser återigen – och aktien faller

Storytels vd Jonas Tellander

Ljudboksbolaget Storytel har fallit på börsen under 2021.

Rapporten för det tredje kvartalet kan bli en ny rysarhistoria.

Bolaget sänker nämligen sina prognoser för året – igen.

Martin Hävner

Martin Hävner

martin@breakit.se

Reporter

Storytel har gått ganska knackigt på börsen det senaste halvåret (-18 procent) och särskilt dåligt har det gått efter den förra rapporten i vilken Storytel sänkte sin prognos för nya abonnenter och streamingintäkterna. 

På fredagen var det upp till bevis igen med rapporten för det tredje kvartalet. 

Den visade att rörelseresultatet före av- och nedskrivningar uppgick till -12 miljoner kronor, vilket var en försämring från +7 miljoner kronor i det tredje kvartalet i fjol. Noterbart är dock att analytikerna som följer bolaget inför rapporten trodde att detta resultat skulle uppgå till -50 miljoner kronor, rapporterar Nyhetsbyrån Direkt.

Men tyvärr för alla cirka 33000 ägare i Storytel så sänkte bolaget sina prognoser för 2021 igen. 

Mer negativ bedömning

Nu spår bolaget att antal abonnenter kommer att uppgå till drygt 1,8 miljoner i slutet av året, en sänkning från förra prognosen om cirka 2 miljoner (vilket i sin tur innebar en sänkning från 2,1-2,2 miljoner). 

“Den största avvikelsen förklaras med Indien, där vi har sett en temporärt ökade kundavhopp på grund av att den indiska regeringen har tagit bort återkommande betalningar”, skriver bolaget, fritt översatt av Breakit eftersom Storytel bara släpper sin delårsrapport på engelska, 

Storytel spår vidare att årets streamingintäkter kommer att uppgå till 2250 miljoner kronor, och det är i den lägre delen av det prognosintervall bolaget gav i förra rapporten, som släpptes i augusti. 

Bolaget spår vidare att ebitdta-marginalen för helåret kommer att komma in på -6 procent, vilket är något högre än tidigare gissning. 

Streamingintäkterna i det tredje kvartalet uppgick till 583 miljoner kronor, något bolaget redan har uppgett i ett förhandsbesked.

Den sänkta prognosen fick Storytel att falla på börsen återigen. Kring klockan 9.45, det vill säga efter 45 minuters handel, hade den backat 10 procent. 

Läs mer