Sök

Albert visar korten – stort minus men hög tillväxt

AlbertEdtechBörs

Alberts grundare Arta Mandegari och Salman Eskandari. Foto: Press

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Edtech-bolaget Alberts intäkter växer i raketfart. Det gör dock även förlusten.

Det visar bolagets första rapport sedan börsnoteringen i början av oktober.

“Vi prioriterar i dagsläget tillväxt över lönsamhet”, skriver grundarna Arta Mandegari och Salman Eskandari i rapporten.

Albert har sin bas i Göteborg och bolaget grundades av barndomsvännerna Arta Mandegari och Salman Eskandari. När de två pluggade på Chalmers erbjöd de gratis mattehjälp med särskilt fokus på barn och ungdomar i Göteborgs förorter.

Efter en sväng ute i näringslivet bestämde de sig för cirka sex år sedan att skapa den app som senare blev grunden till Albert. Bolaget har idag har nästan 67.000 betalande prenumeranter och som under första tiden haft fokus på matematik.

Den första oktober togs bolaget in på Stockholmsbörsen juniorlista, First North, och på tisdagen kom första delårsrapporten som noterat bolag.

Den visade att omsättningen under det tredje kvartalet uppgick till 17,5 miljoner kronor – en tillväxt på 84 procent från motsvarande period 2020.

De årligt återkommande intäkterna, det mått som brukar förkortas ARR och som är viktigt för plattforms- och SaaS-bolag, uppgick till 81 miljoner kronor, en ökning med 73 procent under det senaste året.

Storförlust

Rapporten visar också att rörelseresultatet efter avskrivningar, ebita, uppgick till -17,9 miljoner kronor, en tydlig försämring från -3,4 miljoner under det tredje kvartalet 2020. Men utvecklingen följer plan, enligt bolagsledningen.

“Vi prioriterar i dagsläget tillväxt över lönsamhet vilket innebär ökade marknadsföringskostnader på alla marknader och följaktligen negativ ebita”, skriver grundarna Arta Mandegari och Salman Eskandari i rapporten.

De skriver i rapporten även att lanseringen i Storbritannien, som inleddes för någon månad sedan, har varit framgångsrik och de konstaterar att marknaden för utbildnings- och läroappar är geografiskt fragmenterad.

“Det innebär bra förutsättningar för Alberts fortsatta tillväxt i Europa och vi utvärderar löpande nya potentiella marknader”, skriver bolaget.

I samband med noteringen på First North i början av oktober tog bolaget in 265 miljoner kronor och via emissionen fick Albert cirka 6500 nya ägare. De kan glädja sig åt att kursutvecklingen under det första veckorna har varit positiv, till skillnad mot många andra börsnykomlingar.

Igår måndag stängde aktien på 56 kronor, motsvarande en uppgång med 14 procent från noteringspriset. 

I bolagets ägarlista finns flera namnkunniga investerare, däribland Lena Apler, Håkan Roos och Mathias Kamrad. 

Läs mer