Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Kale United köper vegansk matkasse – och satsar många miljoner

Johannes Källgren, Enkla Kassen och Måns Ullerstam, Kale United. Foto: Press/Montage
Johannes Källgren, Enkla Kassen och Måns Ullerstam, Kale United. Foto: Press/Montage

Investeringsbolaget Kale United förvärvar matkassebolaget Enkla Kassen som är fokuserat på snabblagade och växtbaserade måltider.

Nu ska bolaget trycka på gasen. Först i Sverige, och sedan ut i världen. Kale skjuter till de miljoner som är nödvändiga.

“Enkla Kassen måste få in lite muskler”, säger Måns Ullerstam, Kales grundare.

Martin Hävner

Martin Hävner

martin@breakit.se

Reporter

Investeringsbolaget Kale United, som har fokus på växtbaserade bolag och som startades av entreprenören Måns Ullerstam för ett par år sedan, gör en ny investering. 

Denna gång handlar det om Enkla Kassen, en uppstickare i matkassebranschen som vill särskilja sig med en klimatsmart och växtbaserad meny. Bolaget startades 2017. 

“Nu har vi tagit Enkla Kassen till en plats där vi är redo att växa och ta marknadsandelar i Sverige och utomlands”, säger Johannes Källgren, medgrundare och vd på Enkla Kassen.

Han säger vidare att bolaget har hjälpt en bråkdel av Sveriges befolkning att äta mer växtbaserat och att det finns en trend mot att ännu fler svenskar vill äta mer hållbart. 

“Men omställningen behöver gå mycket snabbare för att nå målet att begränsa uppvärmningen av planeten till 1,5 grader. Att Kale United går in som ny ägare och affärsutvecklare ligger helt i linje med vår ambition”, säger Johannes Källgren.

Den mer expansiva fasen inleds med att bolaget får en ny ledningsgrupp och en ny vd. Johannes Källgren stannar på chefsposten tills bolaget har hittat rätt kandidat.  

“Planen är nu att bredda affärsverksamheten och därefter introducera Enkla Kassen utomlands”, skriver de båda bolagen i ett pressmeddelande med anledning av affären.

Behöver expansionskapital

Under det verksamhetsår som slutade i juni 2020 hade Enkla Kassen en omsättning på 2,9 miljoner kronor. Rörelseresultatet låg kring noll. Tillväxten under räkenskapsåret som tog slut i våras var ganska blygsam, enligt Kale Uniteds grundare Måns Ullerstam. 

Han vill inte berätta vad Kale betalade för Enkla Kassen, men antyder att det beloppet tydligt understiger den summa, 10-20 miljoner kronor, som Kale nu ska skjuta till för att expansionsplanerna ska kunna förverkligas. 

“Grundarna har kört det här helt själva och utan kapitaltillskott. De har tagit det så långt man kan egentligen. Nu måste bolaget få in lite muskler och kapital, och bygga upp ett större team, för att kunna skala upp det fantastiska bygget som de har fått ihop”, säger Måns Ullerstam till Breakit. 

Kale United har innehav i cirka 40 privata bolag, alla helt veganska. Kale har därutöver en börsportfölj med aktier i exempelvis Oatly och Beyond Meat. Måns Ullerstam tror att många av portföljbolagen kan dra nytta av varandra, så även i fallet Enkla Kassen.

“Ungefär tio bolag i vår portfölj har produkter som vi tar till Skandinavien från olika delar i världen, alltså som vi är distributör för här hemma. Många av de här produkterna borde ju ligga i Enkla Kassen. Där har vi direkt en synergieffekt om vi kan integrera dem i menyerna”, säger han. 

Han säger att bolaget kontinuerligt ställer dessa importer och transporter mot de miljövinster som uppstår om en konsument går över till vegansk kost, och hävdar bestämt att de senare väger tyngre.

Snart börsen?

Det finns som bekant gott om matkasseleverantörer, även i den veganska nischen. Bland Enkla Kassens konkurrenter hittas Årstiderna och Kinnevik-backade Simple Feast, ett bolag som gjort mycket marknadsföring det senaste året.

“Det har gjort att även Enkla Kassen måste skala upp sin marknadsföring, för att inte försvinna i myllret”, säger Måns Ullerstam. 

Kale United har tagit in pengar från privatpersoner, bland annat via plattformen Funded by me, och investeringsbolaget har idag cirka 600 aktieägare. Men aktien går inte att köpa eller sälja på någon etablerad marknadsplats. Det kan dock komma att ändras inom kort. 

“Så fort som möjligt, men ändå ingen stress. Det finns några saker som måste hamna på plats först”, svarar Måns Ullerstam på frågan om hur tidtabellen till en eventuell börsnotering ser ut. 

Läs mer