Simris alg tar in 50 miljoner kronor – kliver in på First North

Simris alg

Fredrika Gullfot. Foto: Sara Lindh.

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

"Det är helt enligt plan, vi sa för två år sedan att vi skulle lista oss där," säger grundaren och vd:n Fredrika Gullfot, till Breakit.


För några veckor sedan kunde vi i en lång intervju med Fredrika Gullfot berätta historien om Simris Alg –  biotechbolaget som vill bromsa in utfiskningen och byta ut fiskolja mot algolja i livsmedel.

Då berättade grundaren och vd:n Fredrika Gullfot att bolaget siktar mot en listning på Nasdaqs handelsplats First North.

Nu står det klart att det blir så.

På gårdagens bolagsstämma klubbades noteringen igenom, rapporterar Dagens industri. I samband med börsnoteringen kommer bolag att ta in 50 miljoner kronor via en nyemission. Bolaget värderas i samband med noteringen till 125 miljoner kronor.

"Nu vill vi få en stor ägarspridning i bolaget. Vi ska nu bygga ut anläggning och få ytterligare odlingskapacitet och få loss mer kapital till större sälj och marknadsföring," säger Fredrika Gullfot till Breakit.

Som hon tidigare berättat så är Australien och Sydkorea två marknader som Simris Alg tittar specifikt på just nu.

"Vi kan faktiskt redan börja sälja våra produkter i Sydkorea, där vi ser en stor hälsomedvetenhet," säger hon. 

Via teckningsåtaganden är emissionen garanterat till cirka 20 procent via befintliga ägare som bland annat FV Group, som ägs av Rolf Karlsson (mannen bakom den nationella taxiorganisationen Fågelviksgruppen) samt Djurens rätt och Christian Ask, grundare av gymkedjan Fitness 24/7.

"Vi har sedan tidigare 141 delägare i bolaget, så det har varit en självklar väg att gå," säger Fredrika Gullfot. 

Bolaget har sedan tidigare tagit in 68 miljoner kronor i extern riskkapital.

Första dagen för handel på First North blir den 22 april och kursen är satt till 18,50 kronor

Läs mer